5 grudnia odbędzie się Ogólnopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2014″ w Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie.
Celem głównym konkursu jest wykazanie się wiedzą i umiejętnościami w zakresie przygotowania zakąski o charakterze wigilijnym z wykorzystaniem sandacza oraz wykwintnych dań zasadniczych z wykorzystaniem filetu z indyka – polędwiczki. Dodatkowo Zespół musi wybrać jednego Zawodnika do wykonania zadania technicznego polegającego na rozdrabnianiu warzyw – black box – trzema wylosowanymi technikami spośród sześciu: concasse, julienne, vichy, chiffonade, brunoise, noisettes.
Harmonogram:
9.00 – 9.30 – rejestracja uczestników
9.30 – losowanie stanowisk
9.45 – oficjalne otwarcie konkursu
10:00 – 10.10 przygotowanie uczestników z zespołów 1 – 7 na stanowiskach
10.10 – 10.30 zadanie techniczne
10.30 – 12.00 przygotowanie dań konkursowych
12.00 – 12.10 przygotowanie uczestników z zespołów 8 – 14 na stanowiskach
12.10 – 12.30 zadanie techniczne
12.30 – 14.00 przygotowanie dań konkursowych
14.00 – Lunch
14.30 – część artystyczna w wykonaniu uczniów ZSG
Ogłoszenie wyników godz. 15.00 – 16.00
W trakcie trwania konkursu w Sali wystawowej będą odbywały się bardzo atrakcyjne pokazy i szkolenia branżowe.
Konkurs zaszczycą swoją obecnością wybitne osobowości kulinarne ze świata mediów i kultury.