Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia

Newsy

Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia

06 października 2014

5 grudnia w Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie odbędzie się Ogólnopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2014″.

Celem głównym konkursu jest wykazanie się wiedzą i umiejętnościami w zakresie przygotowania zakąski o charakterze wigilijnym z wykorzystaniem sandacza oraz wykwintnych dań zasadniczych z wykorzystaniem filetu z indyka – polędwiczki. Dodatkowo Zespół musi wybrać jednego Zawodnika do wykonania zadania technicznego polegającego na rozdrabnianiu warzyw – black box – trzema wylosowanymi technikami spośród sześciu: concasse, julienne, vichy, chiffonade, brunoise, noisettes.

Harmonogram:

9.00 – 9.30 – rejestracja uczestników

9.30 – losowanie stanowisk

9.45 – oficjalne otwarcie konkursu

10:00 – 10.10 przygotowanie uczestników z zespołów 1 – 7 na stanowiskach

10.10 – 10.30 zadanie techniczne

10.30 – 12.00 przygotowanie dań konkursowych

12.00 – 12.10 przygotowanie uczestników z zespołów 8 – 14  na stanowiskach

12.10 – 12.30 zadanie techniczne

12.30 – 14.00 przygotowanie dań konkursowych

14.00 – Lunch

14.30 – część artystyczna w wykonaniu uczniów ZSG

Ogłoszenie wyników godz. 15.00 – 16.00

W trakcie trwania konkursu w Sali wystawowej będą odbywały się bardzo atrakcyjne pokazy i szkolenia branżowe.

Konkurs zaszczycą swoją obecnością wybitne osobowości kulinarne ze świata mediów i kultury.

Potwierdzenie uczestnictwa w turnieju:

Paweł Szelerski  e-mail: ctk@dora-metal.pl

tel. kom. 606 108 277