29 listopada w restauracji Kosmos w Koszalinie odbyły się Andrzejkowe Kulinaria z Sumą Service, której główną osią był konkurs dla profesjonalnych kucharzy pod hasłem “Kuchnia polska w nowej odsłonie”.
Druga już edycja konkursu została zorganizowane przez firmę Suma Service. W rywalizacji udział wzięło 10 zespołów z regionu województwa zachodniopomorskiego i pomorskiego. Zespoły miały za zadanie przygotować
danie, którego bazą był schab z dzika.
Zdaniem Jurorów w składzie: Mirosław Bobrowski, Adam Dmyterko, Krzysztof Marciniak, Łukasz Cegłowski najlepiej zaprezentowali się Wojciech Bukowiecki i Maciej Jeleń z Hotelu Baltic Plaza z Kołobrzegu, którzy
przygotowali “Schab z dzika podany na violet potato ze sferycznymi buraczkami i borowikową żelką w otoczce sosu jałowcowo-kardamonowego”. Następny w kolejności uplasował się zespół z Hotelu Zieliński ze Szczecinka z potrawą “Podwędzany schab z dzika, kaszą otuloną w boczku na musie z prawdziwków i torcikiem buraczanym, sosem z dziczyzny”. Trzecie miejsce na podium zdobyli kucharze z kołobrzeskiej Arka Medical SPA z daniem “Schab pieczony w skórce wiśniowej z dofinkami
kasztanowymi i waflami borowikowymi w towarzystwie purre buraczanego”.
Cała impreza odbyła się pod patronatem Zachodniopomorskiego Oddziału Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników oraz Stowarzyszenia Kucharzy Euro – Toques Polska. Imprezę poprowadzili kucharze z firmy RM Gastro: Wojciech Harapkiewicz i Krzysztof Gawlik. Konkursowi towarzyszyły liczne pokazy kulinarne oraz prezentacje urządzeń gastronomicznych.
Relację przysłał Wojciech Harapkiewicz, Sekretarz Euro-Toques Polska