Zgłoszenia należy podesłać do 24 października na adres szkoły: Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych ul. Komorska 17/23, 04- 161 Warszawa, lub na adres mailowy: konkurs.komorska@gmail.com.
W tym roku, chcąc uczcić 100 lecie odzyskania Niepodległości, konkursowi przyświeca idea powrotu do historii polskich kulinariów i zaczerpnięcia wiedzy ze źródeł najstarszych ksiąg kucharskich i zaprezentowanie ich we własnej interpretacji na talerzu.
Tegoroczny, Konkurs Gastronomiczny będzie, wzbogacony o dodatkowe konkursy i wydarzenia tematyczne, które odbędą się równolegle.
22 listopada tradycyjnie odbędą się dwa konkursy: kulinarny oraz kelnerski, w których uczniowie będą mieli okazję zaprezentować swoją wiedzę, talent oraz umiejętności. Ponadto konkursowi gastronomicznemu towarzyszyć będą: 8. Mistrzostwa Polski Hydrosommelierów ,,Hydrosommelier Roku 2019” – składające się z części teoretycznej oraz praktycznej oraz 12. Mistrzostwa Polski Kelnerów – Junior Waiter 2019 – będące pokazami sztuki serwisu synchronicznego w wykonaniu czteroosobowych zespołów kelnerskich.
Organizatorzy:
- Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie
- Fundacja im. Hanny Szymanderskiej
- Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika,
- Szefowie Kuchni, Mistrzowie Kelnerscy i Absolwenci
Regulamin Konkursu „Kuchnia Polska na Mazowszu” wraz z załącznikami
wiecej: http://komorska.edu.pl/2019/09/20/kuchnia-polska-na-mazowszu-2019-polskie-skarby-kulinarne