Kuchnia Polska na Mazowszu 2017 za nami

Wydarzenia

Kuchnia Polska na Mazowszu 2017 za nami

22 listopada 2017

17 listopada w siedzibie Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ulicy Komorskiej 17/23 w Warszawie odbył się finał 9. Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2017” zorganizowanego przez Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie oraz Stalgast przy wsparciu i pomocy merytorycznej szefów kuchni, mistrzów kelnerskich oraz absolwentów szkoły.

Tradycyjnie konkurs składał się z dwóch części:

•       Konkursu Kulinarnego Ogólnopolskiego pod patronatem Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni według zasad regulaminowych (WACS) World Association of Chefs Societies

•       Konkursu Kelnerskiego pod patronatem Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika oraz przy współpracy i pod patronatem Centrum Szkolenia Barmanów Jerzego Czapli.

Do finału w Konkursie Kulinarnym i Kelnerskim zakwalifikowało się 12 drużyn reprezentujących następujące placówki:

•       Zespół Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim

•       Technikum „LIDER” w Lublinie

•       Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie

•       Zespół Szkół K. Kałużewskiego i J.Sylli w Zduńskiej Woli

•       OSZ Gastgewerbe Berlin

•       Zespół Szkół Zawodowych im. ppor. Emilii Gierczak w Górze Kalwarii

•       Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie

•       Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie

•       Powiatowy Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku

•       Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi

•       Zespół Szkół im. Michała Konarskiego w Warszawie

•       Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Żelechowie

W roku bieżącym finaliści konkursu kulinarnego mieli za zadanie wykonać dwie potrawy:

•       gorącą zakąskę z wykorzystaniem pstrąga tęczowego i natki pietruszki

•       danie główne ze schabu karkowego bez kości z rydzami i korzeniem pietruszki

Na przygotowanie i zaserwowanie tych potraw zespoły 2- osobowe miały tylko 90 minut.

Konkurs kelnerski składał się z trzech części:

•       dwujęzycznego testu dotyczącego obsługi konsumenta (polsko-angielskiego)

•       testu umiejętności nakrywania stołu w nakryciu klasycznym do losowo wybranego menu oraz improstylu. Motywem przewodnim improstyl był bal karnawałowy; uczestnicy mieli na to zadanie 2 x 20 min.

•       wykonanie zadania dodatkowego – Saber Champagne – Szablowania  czyli otwierania wina musującego za pomocą szabli

Wyniki IX Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2017”

I miejsce

•       w konkursie kulinarnym:

 Magdalena Miszczuk i Krzysztof Kuklewski z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie

•       w konkursie kelnerskim – Michał Wróblewski z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi

II miejsce

•       w konkursie kulinarnym:

Jakub Kowalewski i Damian Kołbuk z Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie

 Paul Jahn i Frederik Ohlms z OSZ Gastgewerbe Berlin

•       w konkursie kelnerskim:

Grzegorz Brzostek z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie

Karolina Smoczyńska z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie

III miejsce

•       w konkursie kulinarnym:

Grzegorz Królik i Arkadiusz Woźniak z Technikum „LIDER” w Lublinie

Mateusz Lebioda i Dominik Wiśniewski z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie

•       Klaudia Grabarczyk i Klaudia Olczak z Zespołu Szkół Zawodowych im. ppor. Emilii Gierczak w Górze Kalwarii

•       w konkursie kelnerskim:

Bartosz Walkowski z Powiatowego Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Serocka

•       Krystian Mydłowski z Zespołu Szkół Zawodowych im. ppor. Emilii Gierczak w Górze Kalwarii

•       Daniel Babiarz z Technikum „LIDER” w Lublinie

Grand Prix zdobył: Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie

W tym roku jury postanowiło przyznać dodatkową nagrodę Puchar Smakosza – za najsmaczniejsze danie, którego zdobywcą został Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego z Łodzi

Zmagania uczestników Konkursów Kulinarnego, oceniały dwa zespoły jurorskie:

Jury degustacyjne w składzie:

•       Andrzej Bryka

•       Piotr Paweł Malewski

•       Mariusz Jeznach

•       Michał Turkawka

•       Agnieszka Chacińska

•       Paulina Wyrębiak

Jury techniczne w składzie:

•       Stanisław Nowogródzki

•       Daniel Jakubiec

•       Marek Pawlaczyk

•       Emilia Durka

Z kolei zmagania finalistów w konkursie kelnerskim oceniało Jury w składzie:

•       Grzegorz Górnik

•       Jan Stawarz

•       Jerzy Czapla

•       Katarzyna Wierzbicka

•       Jadwiga Kozerska

W tym samym czasie, gdy w salach na górze odbywał się konkurs, na dole w sali gimnastycznej mistrzowie sztuki kulinarnej prowadzili prezentacje i pokazy specjalistyczne. Podczas pokazów goście, nauczyciele i uczniowie mogli poznać najnowsze techniki kulinarne, zobaczyć nowoczesne sprzęty przydatne w każdej profesjonalnej kuchni oraz zapoznać się z produktami renomowanych marek.

Pokazy rozpoczął Jerzy Czapla, który zaprezentował sztukę blendowania przygotowując shaki z warzyw i owoców z wykorzystaniem blenderów Warning i Stalgast. Następnie Mariusz Gachewicz i Łukasz Kowalewski zachwycili wszystkich prezentacją carvingu, a Krzysztof Orłowski z firmy Robot Coupe zaprezentował nadzwyczajne możliwości Robot Cook-a oraz nowoczesne krojenie i szatkowanie Gourmet. W następnej części pokazów Jacek Schliske i Mariusz Nowicki pokazali wszystkim współczesną kuchnię w nowoczesnej aranżacji, a Mariusz Gachewicz – szef kuchni Zamku w  Gniewie, wprowadził gości w tajniki kuchni zapomnianej. Na koniec Carlos Gonzalez Tejera i Jarosław Maliszewski zaprezentowali zgromadzonym technikę gotowania produktów spożywczych zamkniętych w próżni czyli Sous Vide.

Jak co roku pokazy poprowadził niezastąpiony Stefan Birek – szef kuchni Hotelu LORD, a nad całością czuwał Adam Michalski.

Oprócz pokazów organizatorzy przygotowali także warsztaty kulinarne dla gimnazjalistów prowadzone przez szefów kuchni oraz wykładowców. Na warsztatach uczniowie mogli zapoznać się ze sztuką piekarską, którą zaprezentował Charles Meriais z Carrefour Polska; kuchnią molekularną w wykonaniu pani Doroty Zaręby z ZSSG, carvingiem z udziałem Łukasza Kowalewskiego oraz przygotowaniem deseru „puding z tapioki” zaproponowanego przez Emila Gaworskiego z Hampton by Hilton. Podczas warsztatów uczniowie mogli również dowiedzieć się „prawie wszystkiego o tortilli” od Rafała Jachacy z Polonia Palace Hotel; dzięki Sebastianowi Małeckiemu i Dominikowi Moćko z Gastro Home Catering poznać sztukę flambirowania, oraz wziąć udział w warsztacie barmańskim przygotowanym przez uczniów z TSG JPII pod kierunkiem pana Łukasza Kani z ZSSG.

Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.