18 listopada w siedzibie Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ulicy Komorskiej 17/23 w Warszawie odbył finał VIII Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2016” zorganizowanego przez Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie oraz Stalgast przy wsparciu i pomocy merytorycznej najlepszych szefów kuchni, mistrzów kelnerskich oraz absolwentów szkoły.
Jak co roku, konkurs składał się z dwóch części:
- Konkursu Kulinarnego Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni według zasad regulaminowych (WACS) World Association of Chefs Societies
- Konkursu Kelnerskiego pod patronatem Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika oraz przy współpracy i pod patronatem Centrum Szkolenia Barmanów Jerzego Czapli.
Konkurs jest skierowany do uczniów szkół gastronomicznych z całego kraju, a jego celem jest doskonalenie umiejętności, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów oraz kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej. A także doskonalenie umiejętności w zakresie obsługi klienta restauracji oraz umożliwienie nawiązania współpracy między szkołami kulinarnymi a firmami związanymi z gastronomią.
Wielki finał rozpoczął się odprawą, podczas której przedstawiciele Jury omówili zadania stojące przed uczestnikami oraz zasady ich oceniania i kryteria, które będą brane pod uwagę podczas typowania zwycięzców.
W tym roku przed finalistami Konkursu Kulinarnego zostało postawione zadanie, polegające na przygotowaniu dwóch potraw:
- gorącej zakąski z wykorzystaniem tuszki z dorsza patroszonej bez głowy
- dania głównego z udka kurczaka zagrodowego
Uczestnicy startowali w tandemach, a na przygotowanie, zaserwowanie i udekorowanie potraw mieli tylko 90 minut.
Konkurs Kelnerski składał się z trzech części:
- dwudziestominutowego testu wiedzy zawodowej
- testu umiejętności nakrywania stołu – należało zaprezentować nakrycie klasyczne dla jednej osoby do menu przygotowanego przez organizatora i na sprzęcie organizatora oraz improstyl dla jednej osoby na sprzęcie i do menu zaproponowanego przez uczestnika, motywem przewodnim improstyl było nakrycie dla dziecka; uczestnicy mieli na to zadanie 2 x 20 min.
- przygotowanie shake’a na bazie warzyw i owoców według własnej, autorskiej receptury, w którym składnikiem obowiązkowym jest świeża biała kapusta głowiasta; shake’a należało zrobić przy użyciu blendera Waring XTREME i zaserwować go w kieliszku do koktajli typu Hurricane.
Uczestnicy musieli się wykazać nie tylko wiedzą praktyczną i teoretyczną, lecz także nienagannym strojem kelnerskim, ładnym wyglądem, sprawnością techniczną oraz dbałością o estetykę swoich prac.
Do tegorocznej rozgrywki finałowej w Konkursie Kulinarnym zakwalifikowało się 12 dwuosobowych zespołów reprezentujących następujące placówki:
Zespół Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim
Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu
Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Pomiechówku
Dwie grupy z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Sadownem
Dwie grupy z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie
Dwie grupy z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
Zespół Szkół nr 1 z Grodziska Mazowieckiego
Pełne zaangażowania i emocji zmagania uczestników Konkursów Kulinarnego, którzy robili wszystko, żeby zaprezentować się z jak najlepszej strony, bacznie obserwowały dwa zespoły jurorskie:
Jury degustacyjne w składzie:
Jarosław Uściński
Mariusz Jeznach
Janusz Korzyński
Robert Kowalewski
Małgorzata Zadróżna-Piłka
Jolanta Madany
Jury techniczne w składzie:
Łukasz Płowski
Jacek Schliske
Marek Pawlaczyk
Barbara Zielonka
W tym samym czasie do rywalizacji stanęły ekipy w VIII Ogólnopolskim Konkursie Kelnerskim, których zmagania oceniało Jury zawodowe w składzie:
Grzegorz Górnik
Jan Stawarz
Jerzy Czapla
Katarzyna Wierzbicka
Jadwiga Kozerska
Podczas gdy konkursowe emocje sięgały zenitu, talerze brzęczały, szkło połyskiwało, a patelnie skwierczały w sali gimnastycznej odbywały się niezwykłe pokazy specjalistyczne oraz arcyciekawe szkolenia i prezentacje przygotowane i prowadzone przez największych znawców trendów i nowinek w świecie kulinarnym. Przybyli nauczyciele, goście i uczniowie mogli poznać najnowsze techniki kulinarne, zobaczyć nowoczesne sprzęty przydatne w każdej profesjonalnej kuchni, zapoznać się z produktami renomowanych marek oraz obejrzeć pokazy sztuki kulinarnej w wykonaniu prawdziwych mistrzów.
Jerzy Czapla zachwycił wszystkich swoim pokazem przygotowywania herbaty z wykorzystaniem blenderów Warning. Następnie wystąpił pan David Gaboriaud z firmy Carrefour, który zaproponował przygotowanie śniadania wraz z degustacją oraz przedstawiciel Colours of Coffee, którzy udowodnili, że kawa ma wiele smaków i… kolorów.
Daniel Jakubiec zaprezentował bogactwo produktów regionalnych z okolic Żywca, natomiast Marco Ghia pokazał, jak można wykorzystać różnorodne produkty firmy Barilla. Firmy Polmlek i Saga reprezentował Mariusz Gachewicz.
Jak co roku zgromadzeni mogli poznać tajniki profesjonalnego sprzętu gastronomicznego najnowszej generacji. Jakub Frątczak zaprezentował szerokie możliwości zastosowania wag OHAUS w gastronomii, a Adam Michalski pokazał, co może niezwykły asystent każdego szefa kuchni– Robot Cook oraz przedstawił syfony ISI i system do gotowania Sous Vide. Natomiast Krzysztof Orłowski zachwycił wszystkich prezentacją wszechstronności Robota Coupe .
Kropką na i, a raczej garnishem prezentacji kulinarnych był oszałamiający pokaz carvingu w wykonaniu zespołu Carving Team Poland, który w owocach i warzywach potrafi wyrzeźbić niemal wszystko.
Finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu” to coroczne święto kulinarne dla uczniów szkół gastronomicznych, ale także możliwość spotkania największych szefów kuchni oraz zdobycia wiedzy zawodowej. Konkursowe zmagania to wspaniała zabawa, lekcja i doświadczenie na przyszłość dla uczestników.
Wyniki VIII Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2016”
I miejsce
w konkursie kulinarnym – Katarzyna Maksimowicz i Damian Sawicki z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Sadownego
w konkursie kelnerskim – Katarzyna Kieszek z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Łodzi
II miejsce
w konkursie kulinarnym:
Agata Błaszczyk i Kamil Piotrowski z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Łodzi
Magdalena Miszczuk i Krzysztof Kuklewski z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Nr 1 przy ul. Poznańskiej6/8 w Warszawie
w konkursie kelnerskim:
Dariusz Parobczy z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie
Jakub Stasiuk z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie
III miejsce
w konkursie kulinarnym:
Daniel Warszawski i Bartłomiej Sobolewski z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
Jakub Kowalewski i Damian Kołbuk z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie
Bartosz Wicherek i Patryk Wróblewski z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Gorzowa
w konkursie kelnerskim:
Robert Głogosz z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
Agata Karczmarczyk z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Sadownego
Sebastian Kmieć z Zespołu Szkół Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego z Kościelca
Wyróżnienia
w konkursie kulinarnym – Dariusz Bieńkowski i Przemysław Pietraszak z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Pomiechówka
w konkursie kelnerskim – Patryk Ryński z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
Grand Prix zdobył
Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Sienkiewicza 88 w Łodzi
W tym roku jury postanowiło przyznać dodatkowe wyróżnienia.
Jednym z głównych wyróżnień była przyznana przez Zarząd Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni nominacja do powstającej właśnie Reprezentacji Polski Juniorów. Zespół wkrótce rozpocznie przygotowania do występu na Kulinarnych Mistrzostwach Świata w Luksemburgu, planowanych na jesień 2018 roku. Nominacja trafiła w ręce uczestnika konkursu, który uzyskał największe uznanie w oczach jury szefów kuchni, a został nim Bartosz Wicherek z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim.
Zwycięzcy rywalizacji konkursowych oprócz pucharów, medali, dyplomów i ogromu nagród ufundowanych przez sponsorów konkursu zdobyli również wiele zbiorowych szkoleń zawodowych. Wśród najcenniejszych należy wyróżnić szkolenia kelnerskie ufundowane przez Akademię Kelnerską Grzegorza Górnika, szkolenia barmańskie z zakresu kiper herbaty ufundowane przez Centrum Szkolenia Barmanów Jerzego Czapli, czy też sześć szkoleń baristycznych ufundowanych przez Colours of Coffee.