20 listopada w Warszawie odbył się finał VII Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2015” zorganizowanego przez Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych oraz firmę Stalgast przy wsparciu i pomocy merytorycznej najlepszych szefów kuchni, mistrzów kelnerskich oraz absolwentów szkoły. Jak co roku, konkurs składał się z dwóch części: Konkursu Kulinarnego pod patronatem OSSKiC oraz Konkursu Kelnerskiego pod patronatem Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika.
W tym roku przed finalistami Konkursu Kulinarnego zostało postawione zadanie, polegające na przygotowaniu dwóch potraw: gorącej zakąski zawierającej filet z karpia ze skórą i dania głównego ze schabu wieprzowego środkowego.
Konkurs Kelnerski składał się z trzech części: dwudziestominutowego dwujęzycznego testu wiedzy zawodowej, praktycznego sprawdzianu nakrywania stołu (sposób klasyczny i improstyl), w którym należało się wykazać umiejętnościami, pomysłowością i kreatywnością i serwisu angielskiego befsztyka tatarskiego.
Jury degustacyjne – Andrzej Bryk, Mirosław Gutowski, Olaf Ratz, Piotr Paweł Malewski, Katarzyna Szeląg i Wanda Brzeska.
Jury techniczne – Jarosław Maliszewski, Robert Kowalewski, Jolanta Madany, Bogusława Pawelska-Kozon.
Jury kelnerskie – Grzegorz Górnik, Jan Stawarz, Jerzy Czapla, Marzena Niedośpiał i Aleksandra Lech-Strzyżewska.
Pierwsze miejsce w konkursie kulinarnym zdobyła Monika Kowalewska i Sylwia Zawadzka z Warszawy (ul. Poznańska), a w konkursie kelnerskim – Julia Białek z Warszawy (ul. Komorska). Drugie miejsce przypadło w konkursie kulinarnym: Bartłomiejowi Brzozowskiemu i Kamilowi Pawlakowi z Kościelca oraz Michałowi Mikołajczykowi i Igorowi Simorze z Warszawy (ul. Komorska), a w konkursie kelnerskim: Przemysławowi Rosiakowi z Grodziska Mazowieckiego i Marioli Gałązce z Warszawy (ul. Poznańska). Natomiast trzecie miejsce w konkursie kulinarnym: Kacper Serafińczuk i Dominik Błażejewski z Gdańska, Ilona Kruczek i Tomasz Siewierski z Lublina, Takeshi Yoshida i Mina Gucluer z Berlina, a w konkursie kelnerskim Katarzyna Kieszek z Łodzi, Wiktor Ramotowski z Warszawy (ul. Majdańska) i Marta Płuciennik ze Zduńskiej Woli. Grand Prix zdobył Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego przy ul. Poznańskiej 6/8 w Warszawie.