Kuchnia Polska na Mazowszu 2014

Newsy

Kuchnia Polska na Mazowszu 2014

15 grudnia 2014

28 listopada w siedzibie Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie odbył finał VI Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2014″ zorganizowanego przez Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych oraz firmę Stalgast przy wsparciu i pomocy merytorycznej najlepszych szefów kuchni, mistrzów kelnerskich oraz absolwentów szkoły.

Jak co roku, Konkurs składał się z dwóch części: Konkursu Kulinarnego pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni i Konkursu Kelnerskiego pod patronatem Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika.

Wielki finał rozpoczął się odprawą uczestników, podczas której przedstawiciele Jury omówili zadania stojące przed uczestnikami oraz zasady ich oceniania i kryteria, które będą brane pod uwagę podczas typowania zwycięzców.

W tym roku przed finalistami Konkursu Kulinarnego zostało postawione zadanie, polegające na przygotowaniu dwóch potraw:

  • zimnej zakąski zawierającej filety anchois
  • dania głównego z wieprzowego schabu karkowego jakości QAFP.

Uczestnicy startowali w tandemach, a na przygotowanie, zaserwowanie i udekorowanie potraw mieli tylko 90 minut.

Konkurs Kelnerski składał się z trzech części:

  • dwudziestominutowego testu wiedzy zawodowej
  • testu umiejętności nakrywania stołu w sposób klasyczny i improstyl, w którym należało się wykazać pomysłowością i kreatywnością.
  • konkurencji barmańskiej, która okazała się najbardziej emocjonująca. Z soku anansowego oraz mleka i syropu kokosowego należało przygotować koktajl Pinacolada Vergine.

 Uczestnicy musieli się wykazać nie tylko wiedzą praktyczną i teoretyczną, ale także nienagannym strojem kelnerskim, sprawnością techniczną oraz dbałością o profesjonalizm swoich prac.

Do tegorocznej rozgrywki finałowej w Konkursie Kulinarnym zostało zakwalifikowanych  12 dwuosobowych zespołów reprezentujących następujące placówki:

  • Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska
  • Zespół Szkół nr 1 z Grodziska Mazowieckiego
  • Zespół Szkół Gastronomicznych z Łodzi
  • Technikum „Lider” z Lublina
  • Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika z Ostrołęki
  • Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych z Otwocka
  • Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia
  • Zespół Szkół nr 7 im. Komisji Edukacji Narodowej z Wałbrzycha
  • Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych z Warszawy
  • Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego z Warszawy
  • Zespół Szkół Chemicznych im. J. Piłsudskiego z Włocławka
  • Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Zduńskiej Woli

Zgodnie z kolejnością wylosowaną w trakcie odprawy, do rywalizacji przystąpiły niżej wymienione  osoby:

Szymon Gorczyński  i Dominik Jadeszko z Gdańska

Maciej Gronek i Mateusz Niepytalski z  Grodziska Mazowieckiego

Kamil Piotrowski i Katarzyna Uszyńska z Łodzi

Ilona Kruczek i Wojciech Truk z Lublina

Klaudia Mierzejewska i Hubert Płodzich z Ostrołęki

Michał Krzywiec i Magdalena Piętka z Otwocka

Adrian Dreas i Jakub Kopera z Radomia

Patryk Bolek i Marcin Prugar z Wałbrzycha

Monika Luśnia i Dominik Moćko z Warszawy (ul. Komorska)

Kacper Smoliński i Konrad Stypułkowski z Warszawy (ul. Poznańska)

Adrian Andrzejczak i Artur Łazarewicz z Włocławka

Magdalena Giżycka i Marlena Wróblewska ze Zduńskiej Woli

Pełne zaangażowania i emocji zmagania uczestników Konkursów Kulinarnego, którzy robili wszystko, żeby zaprezentować się z jak najlepszej strony, bacznie obserwowały dwa zespoły jurorskie:

Jury degustacyjne

  • Jarosław Uściński
  • Krzysztof Wajtal
  • Olaf Ratz
  • Zbigniew Łęgowski
  • Jolanta Madany
  • Wiesława Puławska

Jury techniczne

  • Jarosław Maliszewski
  • Michał Karadżow
  • Wanda Brzeska
  • Bogusława Pawelska-Kozon

W tym samym czasie w holu szkolnym o główną nagrodę w drugim konkursie walczyli kelnerzy, popisujący się wiedzą, umiejętnościami i kreatywnością w nakrywaniu stołów, a także pomysłowością na najciekawszy sposób podania koktajlu. Do rywalizacji w VI Ogólnopolskim Konkursie Kelnerskim stanęli:

Monika Muller z Gdańska

Amanda Wiśniewska z Grodziska Mazowieckiego

Roksana Szynczewska z Łodzi

Katarzyna Jurko z Lublina

Magdalena Chojnowska z Ostrołęki

Wioleta Głuchowska z Otwocka

Katarzyna Jurzyńska z Radomia

Karol Prugar z Wałbrzycha

Kamil Gajewski z Warszawy (ul. Komorska)

Maria Gromadzka z Warszawy (ul. Poznańska)

Arkadiusz Majchrowicz z Włocławka

Justyna Tomaszewska ze Zduńskiej Woli

A ich zmagania oceniało jury kelnerskie w składzie:

  • Grzegorz Górnik
  • Jan Stawarz
  • Jerzy Czapla
  • Marzena Niedośpiał
  • Jerzy Tomkielski

Podczas, gdy konkursowe emocje sięgały zenitu, talerze brzęczały, szkło połyskiwało, a patelnie skwierczały w sali gimnastycznej odbywały się niezwykłe pokazy specjalistyczne oraz arcyciekawe szkolenia przygotowane i prowadzone przez największych znawców trendów i nowinek w świecie kulinarnym. Przybyli nauczyciele, goście i uczniowie mogli poznać najnowsze techniki kulinarne, zobaczyć nowoczesne sprzęty przydatne w każdej  profesjonalnej kuchni, zapoznać się z produktami renomowanych marek oraz obejrzeć pokazy sztuki kulinarnej w wykonaniu prawdziwych mistrzów.

Na rozgrzewkę Pani Jolanta Ciechomska przedstawiła tajniki systemu jakość QAFP, gwarantującego najwyższą jakość i najlepszy smak wyrobów mięsnych.

Następnie uczestnicy szkolenia mogli podziwiać możliwości wielofunkcyjnych urządzeń marki Robot Coupe, które zaprezentował przedstawiciel firmy pan Radosław Marczyński. Chwilę później pan Adam Michalski zaprezentował możliwości  syfonów ISI, dzięki którym można przygotować :koktajle, aperitify,przekąski typu finger food-pianki,musy,dipy, zupy i wiele innych potraw oraz elementów dań. Odbyła się też prezentacja zastawy stołowej firmy Dajar, która przykuwała spojrzenia swym eleganckim  wzornictwem.

Ogromne zainteresowanie wzbudził  pokaz carvingu w wykonaniu Mistrzów: Łukasza Kowalewskiego i  Mariusza Gachewicza, którzy w owocach i warzywach potrafią wyrzeźbić niemal wszystko. Szef  Mariusz Gachewicz zaprezentował także szeroką gamę produktów Polmlek.

Makarony firmy Barilla zademonstrował nie kto inny, jak wielki znawca, miłośnik i mistrz kuchni włoskiej, Szef Marco Ghia.

W ciągu dnia, między pokazami można było posłuchać wywiadów z największymi Szefami Kuchni, którzy chętnie wspierali uczestników panelu wiedzą, a także zdradzali różne ciekawostki i tajniki swojego warsztatu. Swoim udziałem zaszczycili Szef Grzegorz Rzeszotarski (szef kuchni Prezydenta Komorowskiego), Szef Mariusz Nowicki (Reprezentacja Polski Juniorów na Pucharze Świata Luksemburg 2014), Jacek Sulich (organizujący przyjęcia dyplomatyczne dla głów koronowanych i przywódców państw), Bożena Sikoń (mistrzyni cukiernictwa) oraz Szefowie Jarosław UścińskiMariusz Gachewicz.

Finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2014″ to coroczne święto kulinarne dla uczniów szkół gastronomicznych, ale także możliwość spotkania największych szefów kuchni oraz zdobycia wiedzy zawodowej. Konkursowe zmagania to wspaniała zabawa, lekcja i doświadczenie na przyszłość dla uczestników.

Wyniki VI Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2014″

I miejsce

  • w konkursie kulinarnym –Kamil Piotrowski i Katarzyna Uszyńska z Łodzi
  • w konkursie kelnerskim –Wioleta Głuchowska z Otwocka

II miejsce

  • w konkursie kulinarnym

Ilona Kruczek i Wojciech Truk z Lublina

Kacper Smoliński i Konrad Stypułkowski z Warszawy (ul. Poznańska)

  • w konkursie kelnerskim

Roksana Szynczewska z Łodzi

Maria Gromadzka z Warszawy (ul. Poznańska)

III miejsce

  • w konkursie kulinarnym

Dominik Jadeszko i Szymon Gorczyński z Gdańska

Patryk Bolek i Marcin Prugar z Wałbrzycha

Dominik Moćko i Monika Luśnia z Warszawy (ul. Komorska)

  • w konkursie kelnerskim

Amanda Wiśniewska z Grodziska Mazowieckiego

Katarzyna Jurzyńska z Radomia

Karol Prugar z Wałbrzycha

Grand Prix zdobył

Zespół Szkół Gastronomicznych  ul. Sienkiewicza 88 w Łodzi