Kuchnia Polska na Mazowszu 2013

Newsy

Kuchnia Polska na Mazowszu 2013

13 grudnia 2013

29 listopada br. w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie odbył się finał V Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2013″.

Konkurs ten adresowany jest do uczniów szkół gastronomicznych, a jego celem jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej.

Uczestnicy startowali w: konkursie kulinarnym organizowanym pod patronatem OSSKiC wg zasad regulaminowych WACS (zespół dwuosobowy) oraz konkursie kelnerskim organizowanym pod patronatem Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika (jednoosobowo).

Do tegorocznej rywalizacji finałowej, z grona 46 zgłoszeń, zakwalifikowane przez Kapitułę Konkursu „Kuchnia Polska na Mazowszu 2013″ zostały zespoły:

1.      Zespół Szkół Nr 1 ul. Żwirki i Wigury 4, 05-825 Grodzisk Mazowiecki

2.      Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Sienkiewicza 88, 90-357 Łódź

3.      OSZ Gastgewerbe Brillat-Savarin-Schule Buschallee 23A, 13088 Berlin

4.      Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych ul. Żołnierska 49, 10-560 Olsztyn

5.      Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 im. Adama Chętnika ul. Traugutta 10, 07-410 Ostrołęka

6.      Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych ul. Konopnickiej 3, 05-400 Otwock

7.      Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Al. Jana Pawła II 7, 26-670 Pionki

8.      Zespół Szkół Nr 7 im. Komisji Edukacji Narodowej ul. Kłodzka 29, 58-308 Wałbrzych

9.      Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych ul. Komorska 17/23, 04-161 Warszawa

10.    Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych ul. Komorska 17/23, 04-161 Warszawa

11.    Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Poznańska 6/8, 00-680 Warszawa

12.    Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego, Wojsławice 118, 98-220 Zduńska Wola

Do rywalizacji w konkursie kulinarnym, zgodnie z kolejnością wylosowaną w trakcie odprawy przed konkursem przystąpili:

1.      Natalia Laskowska, Hubert Płodzich – Ostrołęka

2.      Mateusz Kornet Michał Borkowski – Warszawa ul. Komorska

3.      Magda Lewandowska Magdalena Piętka – Otwock

4.      Piotr Kłosowski Michał Kolbe – Olsztyn

5.      Magdalena Derlatka Szymon Mróz – Pionki

6.      Yuliya Kiselyova Johanna Baumegger – Berlin

7.      Kamila Pluskwa Dorota Piecyk – Wojsławice

8.      Sebastian Małecki Tomasz Rojszyk – Warszawa ul. Komorska

9.      Marta Ryczałek Anna Kieliszek – Grodzisk Mazowiecki

10.    Dawid Hermanowski Mateusz Gabrysiak – Łódź

11.    Igor Sinoracki Maciej Osiński – Warszawa ul. Poznańska

12.    Damian Kamiński Patryk Bolek – Wałbrzych

Jury degustacyjne:

Andrzej Bryk – przewodniczący

Paweł Malewski

Jacek Sulich

Mariusz Nowicki

Zbigniew Łęgowski

Wanda Brzeska

Małgorzata Konarzewska

Jury techniczne:

Jarosław Maliszewski

Stanisław Nowogródzki

Ewa Rosiak

Krzysztof Wiśniewski

Równie wiele emocji towarzyszyło rywalizacji w konkursie kelnerskim. Dwujęzyczny (polsko-angielski) test wiedzy zawodowej, nakrycia stołu do wylosowanego menu w stylu klasycznym i improstyl-u oraz wymagające niezwykle dużej koncentracji zadanie flambirowania naleśników okazały się nie lada wyzwaniem.

W tegorocznym finale V Ogólnopolskiego Konkursu Kelnerskiego, w wylosowanej kolejności rywalizowali:

1.      Magdalena Chojnowska – Ostrołęka

2.      Robert Niewiarowski – Warszawa ul. Komorska

3.      Jakub Piętka – Otwock

4.      Anna Dworznikowska – Olsztyn

5.      Katarzyna Rdzanek – Pionki

6.      Samantha Prinz – Berlin

7.      Szymon Kubiak – Wojsławice

8.      Anna Lesińska – Warszawa ul. Komorska

9.      Aleksandra Krzosek – Grodzisk Mazowiecki

10.    Paulina Borek – Łódź

11.    Tomasz Żochowski – Warszawa ul. Poznańska

12.    Damian Pisarczyk – Wałbrzych

Rywalizację w konkursie kelnerskim oceniało profesjonalne jury w składzie:

Grzegorz Górnik – przewodniczący

Jan Stawarz

Jerzy Czapla

Cezary Skalski

Marzena Niedośpiał

W tegorocznym finale V Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2013″ w konkursie kulinarnym pierwsze miejsce zdobyła Yuliya Kiselyova i Johanna Baumegger z Berlina. Drugie miejsce przypadło Igorowi Sinorackiemu i Maciejowi Osińskiemu z Warszawy oraz Mateuszowi Kornetowi i Michałowi Borkowskiemu z Warszawy. A trzecie Damianowi Kamińskiemu i Patrykowi Bolek z Wałbrzycha, Marcie Ryczałek i Annie Kieliszek z Grodziska Mazowieckiego oraz Magdzie Lewandowskiej i Magdalenie Piętce z Otwocka. Natomiast w konkursie kelnerskim pierwsze miejsce wywalczył Tomasz Żochowski z Warszawy, drugie Paulina Borek z Łodzi i Anna Lesińska z Warszawy, a trzecie Robert Niewiarowski z Warszawy, Szymon Kubiak  z Wojsławic i Anna Dworznikowska z Olsztyna.

Uczniowie, nauczyciele i przybyli goście mieli także możliwość uczestniczyć w specjalnym panelu szkoleniowo – konkursowym. Można było zasięgnąć wiedzy produktowej, poznać najnowsze techniki kulinarne, zobaczyć jak wygląda profesjonalna praca barmana.

V finał Konkursu patronatem honorowym objęli: 

Jacek Kozłowski Wojewoda Mazowiecki

Adam Struzik Marszałek Województwa Mazowieckiego

Radosław Szatkowski Prezes Agencji Rynku Rolnego

Karol Semik Mazowiecki Kurator Oświaty

Tomasz Kucharski Burmistrz Dzielnicy Praga Południe Miasta Stołecznego Warszawy

Wiesław Różański Prezes UPEMI i Promotor znaku QAFP

Paweł Malewski Prezes firmy Stalgast Sp. z o.o.

Jarosław Usciński Prezes Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

Grzegorz Górnik Prezes Akademii Kelnerskiej

Mariusz Gachewicz Prezes Carving Team Poland

Jerzy Czapla Prezes Centrum Szkolenia Barmanów