Kuchnia Polska na Mazowszu 2012

Newsy

Kuchnia Polska na Mazowszu 2012

07 listopada 2012

26 października br. w Warszawie w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych odbył się finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2012″. Jak co roku do rywalizacji stanęły dwuosobowe zespoły kucharzy. Z kolei w konkursie kelnersko – sommelierskim uczestnicy rywalizowali indywidualnie.

Oficjalnego otwarcia finału konkursu dokonała dyrektor Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych Ewa Lada, a odprawę przed konkursem poprowadzili: przewodniczący kapituły konkursu Adam Michalski i przewodniczący poszczególnych składów jury Andrzej Bryk, Grzegorz Górnik i Wojciech Pasikowski. Tegoroczna odprawa zdominowana została jednak przez zagadnienia sztuki sommelierskiej, wprowadzone jako nowy element rywalizacji  w tegorocznym konkursie dla kelnerów. Emocji było wiele nie tylko przy losowaniu kolejności startu. Padło również wiele pytań dotyczących mięsa zaproponowanego przez organizatorów do rywalizacji konkursowej. Czym jest i jakie jest mięso jakości QAFP?

Pełna koncentracja i wielkie zaangażowanie towarzyszyła kulinarnym zmaganiom. Kapituła Konkursu jako produkt obowiązkowy do użycia wybrała żeberka wieprzowe jakości QAFP, które zostały bezpośrednio dostarczone z Zakładów Mięsnych Salus Sp. z o. o., będących prekursorem we wdrażaniu systemu wprowadzania na rynek mięsa bez wad kulinarnych jakości QAFP. Konkurs kulinarny oceniany był przez dwa składy profesjonalnego jury.

Jury degustacyjne w składzie: Andrzej Bryk – przewodniczący jury,  Grażyna Uścińska  – restauracja Moonsfera, Paweł Malewski –  Prezes Stalgast Sp. z o.o., Krzysztof Szulborski – Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Wiesława Puławska – nauczyciel zawodu, Małgorzata Konarzewska – nauczyciel zawodu.

Jury techniczne w składzie: Wojciech Pasikowski – przewodniczący jury, Zbigniew Łęgowski, Tomasz Gawarzyński, Anna Kmiołek – nauczyciel zawodu, Agnieszka Chacińska – nauczyciel zawodu.

Równie wiele emocji towarzyszyło rywalizacji w konkursie kelnerskim. Test wiedzy zawodowej, nakrycia stołu do wylosowanego menu oraz dwa zadania sommelierskie okazały się nie lada wyzwaniem. Tak jak można było się spodziewać, najwięcej trudności sprawiła odpowiednia prezentacja, otwarcie i serwowanie wina musującego oraz  wina czerwonego. 

Konkurs kelnerski oceniało jury profesjonalne w składzie: Grzegorz Górnik – przewodniczący jury – Prezes Akademii Kelnerskiej, Jan Stawarz – mistrz kelnerski, Krzysztof Jurek – mistrz kelnerski, Cezary Skalski – nauczyciel zawodu, Marzena Niedośpiał – nauczyciel zawodu.

Poziom rywalizacji w konkursach – kulinarnym i kelnerskim jury oceniło jako bardzo wysoki i wyrównany, o czy świadczą minimalne różnice w punktacji.

Pierwsze miejsce w konkursie kulinarnym I miejsce zdobył zespół Dawid Walas i Paweł Wilamowski z ZSG Łódź. Drugie wywalczył  zespół Bartosz Murawski i   Mateusz Litwińczuk z   ZSGH Warszawa    oraz  Stefan Heidicke i Robert Richter z OSZ Gastgewerbe Berlin. Natomiast trzecie Katarzyna Kowalewska i Mateusz Siemaszko z ZSGS Olsztyn, Michał Gniadek i  Jakub Łukasik z ZSSG Warszawa oraz Igor Sinoracki i Maciej Osiński z ZSG Warszawa.

Natomiast w konkursie kelnerskim zwyciężył Michał Dudziński z ZSSG Warszawa. Druga była Weronika Remiszewska z ZSG Warszawa i Katarzyna Jasińska z ZSGS Olsztyn. Trzecie miejsce Joanna Zawicka  z ZSG Łódź, Paweł Grzywacz z ZSG Wrocław i Patryk Odolczyk z ZS nr 1 Grodzisk Mazowiecki.

W Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym „Kuchnia Polska na Mazowszu 2012″ został przyznany również Puchar Grand Prix dla szkoły, której uczniowie uzyskali największą łączną sumę punktów w obydwu konkursach.

Puchar Grand Prix i nagrody od sponsorów konkursu zdobył: Zespół Szkół Gastronomicznych z Łodzi w składzie: Dawid Walas  (kucharz), Paweł Wilamowski (kucharz), Joanna Zawicka (kelner) i Krystyna Brzezicka (opiekun zespołu).

Gdy uczestnicy Konkursów rywalizowali pozostali uczniowie,  nauczyciele i zaproszeni goście uczestniczyli w pokazowych szkoleniach i prezentacjach sponsorskich. Tam też można było dowiedzieć się czym właściwie jest, skąd je wziąć i dlaczego używać mięsa bez wad kulinarnych oznaczonego jakością QAFP.  Szkolenie na ten temat poprowadziła Barbara Wilczek z Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego – UPEMI.

Poza tym zaprezentowano różne sposoby mechanicznego rozdrabniania warzyw i owoców w urządzeniach marki Robot Coupe. Przedstawione zostały tajniki sztuki carvingu, podczas całodniowego szkolenia prowadzonego przez szefów kuchni z GastroArt i Carving Team Poland. Prowadzony przez Szefa Kuchni Stefana Birka panel szkoleniowy mógł zadowolić praktycznie wszystkich przybyłych. W programie również znalazły się szkolenia, pokazy i prezentacje np.: przygotowania soków z koncentratów, pokazowe aktywne gotowanie na bazie produktów firm: ALOSA, SAGA, OERLEMANS, GRONEX a wszystko na sprzęcie STALGAST. Odbyły się również pokazy wypieków PIEKARNI SZWAJCARSKIEJ INTEREUROPOL, a szef kuchni Mariusz Gachewicz dzielił się                          z uczestnikami swoim doświadczeniem z przygotowań i udziału członków Stowarzyszenie Kucharzy Polskich w Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie 2012.

Oczywiście to nie koniec atrakcji jakie miały miejsce tego dnia w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych. Wszyscy zaproszeni goście  mieli możliwość spróbowania potraw przygotowanych przez uczniów szkoły pod opieką szefów kuchni z produktów dostarczonych przez sponsorów. Uczestnicy konkursu stworzyli bufet lunch-owy oraz bufet VIP-owski, którego nie powstydziłby się żaden hotel. Była to dla uczniów wspaniała lekcja praktycznej nauki zawodu ze świetnymi szefami kuchni z warszawskich hoteli.