Choć kuchnia podlaska zakorzeniona jest w polskiej tradycji kulinarnej, widać w niej wpływy tatarskie, litewskie, białoruskie, a nawet zachodnioukraińskie. Dominują w niej potrawy z ziemniaka, takie jak babka, kiszka ziemniaczana, rejbak, „zawijańce”, kartacze. W kuchni podlaskiej sporo jest też wędlin, dań mięsnych oraz dziczyzny. Regionalnym hitem są wywodzący się z Litwy kindziuk, palcówka, czyli podsuszana wieprzowa kiełbasa, oraz dziczyzna, podawana z dodatkiem np. sosu szyszkowego. Szczególne miejsce w menu zajmują wypieki obrzędowe: sękacz, ciasto drożdżowe korowaj i mazurek moczony. W kuchni Podlaskiej szeroko wykorzystywane są też owoce lasu. Grzyby podaje się w różnej postaci na przekąskę lub dodatek do potraw. Na bazie owoców z kolei przyrządza się kompoty, zupy i trunki, np. likiery i nalewki. Lokalnym przysmakiem jest także ser Koryciński „swojski”, wytwarzany tradycyjną metodą przez tutejsze gospodynie.
Na Kulinarnym Szlaku Turystycznym dania kuchni podlaskiej serwuje Gospoda wedle Bucków (www. wedlebuckow.pl) w Jeleniej Górze. Można tu zorganizować zarówno rodzinne spotkania, jak i firmową biesiadę przy kominku lub przy ognisku. W karcie menu króluje Chłodnik podlaski z szaszłykiem czosnkowo-serowy lub do wyboru Żur podlaski z kawałkami szynki, boczku i jajka, dalej Kartacze, Grzyby po myśliwsku z kotlecikiem ziemniaczanym, Zapiekanka rybna, Babka ziemniaczana, Pomidory po chłopsku, Sałatka tatarska, Bliny z sosem truskawkowym lub jagodowym i Pierożki z serem polane masełkiem i cynamonem.
Projekt Kulinarny Szlak Turystyczny, którego patronem medialnym jest „Poradnik Restauratora”, wytycza turystyczną trasę kulinarną w Kotlinie Jeleniogórskiej i Karkonoszach jako element promocji regionu. Więcej informacji o tym oryginalnym przedsięwzięciu marketingowym mogą się Państwo dowiedzieć na stronie www.kulinarnyszlak.pl.