13-14 sierpnia br. w Augustowie odbył się festyn rodzinny „Kuchnia Pachnąca Tradycją”. W konkursie kulinarnym wzięły udział placówki gastronomiczne, które wcześniej otrzymały certyfikat „Miejsce ze smakiem”. Główne wymogi certyfikacji to min. trzy dania serwowane regionalne serwowane w lokalu, kompetentny personel oraz możliwość płacenia kartą.
Uczestnicy mieli za zadanie przygotować danie, w skład którego wchodził sandacz i ziemniaki. Poczynania ekip obserwowało jury techniczne: Marcin Budynek i Karol Okrasa, członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Najwyżej został oceniony smażony sandacz z sosem z raków i ziemniakami w sosie rozmarynowym przygotowany przez Macieja Sebastiana Wiśniewskiego i Agnieszkę Chrapowicką z Zajazdu „Wiwa” w Augustowie. Drugie miejsce zajęła ekipa Leśnego Dworku z Kryłatki, w składzie: Małgorzata Ostapowicz, Zofia Judycka, a trzecie – Celina Sztejter i Agnieszka Roszko-Barszczewska z Restauracji Albatros w Augustowie.
Odwiedzający augustowski rynek mieli także okazję do zakupu produktów spożywczych wytwarzanych tradycyjnymi metodami. Nie zabrakło wędlin polskich i litewskich, serów, chleba, słodyczy, kwasu chlebowego oraz pokazu tradycyjnego pieczenia sękacza. Wszyscy mogli również spróbować regionalnych specjałów na stoiskach przygotowanych przez augustowskie restauracje oraz tradycyjnych dań kuchni tatarskiej.
Projekt „Kuchnia Pachnąca Tradycją” został dofinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa w ramach Funduszu Małych Projektów Programu Współpracy Transgranicznej Litwa – Polska 2007-2013.
Źródło: FKSK