15 sierpnia br. na dziedzińcu Zamku w Krasiczynie odbył się już po raz siódmy Festiwal Kuchni Myśliwskiej i Wina. Celem imprezy było propagowanie polskiej sztuki kulinarnej, z wykorzystaniem dziczyzny. Podczas festiwalu odbył się także konkurs kulinarny, którego celem było pokazanie kreatywności i zawodowego profesjonalizmu przez uczestników w zakresie wiedzy z kuchni myśliwskiej.
Ekipy oceniane były przez Jury Profesjonalne Degustacyjne (Waldemar Hołówka, Wiesław Bober, Halina Wysocka, Wiesław Zuzek, Stanisław Kawa, Janusz Zemła) oraz Jury Techniczne składające się z Koneserów Sztuki Kulinarnej oraz osób posiadających bardzo dużą wiedzę w tej dziedzinie (Krzysztof Gawlik, Giancarlo Russo, Tomasz Nowak).
Pierwsze miejsce – puchar oraz nagrodę wartości 3 tys. zł ufundowaną przez ZZP w Krasiczynie – otrzymali kucharze z hotelu Ambasador Rzeszów, Dorota Pajęcka i Marcin Nazimek za „Comber sarni z leczo cukiniowym i pieczonym knedlem”. Na drugim miejscu – puchar oraz nagrodę 2 tys. również ufundowaną przez ZZP w Krasiczynie – uplasowała się drużyna z restauracji Villa Verde w Zawierciu, Kornacki Bartłomiej i Damian Broda za „Comber z sarny z sosem jarzębinowym w towarzystwie sufletu borowikowego z delikatnym musem selerowo – buraczkowym”. A na trzecim - puchar oraz nagroda 1 tys. zł – Zespół Zamkowo -Parkowy w Baranowie Sandomierskim, Małgorzata Ślęzak i Tomasz Ciaś za „ Comber z Sarny z placuszkami ziemniaczano – cebulowymi w sosie jeżynowym”
Ponadto dwa pierwsze miejsce otrzymały wartościowe nagrody ufundowane przez firmę Winterhalter Gastronom Polska , wszyscy zaś zawodnicy otrzymali dyplomy oraz drobne nagrody pamiątkowe
Organizatorem konkursu był Zamek w Krasiczynie, Vinarius Kraków oraz Waldemar Hołówka Fundacja Klub Szefów Kuchni.