Kuchnia Myśliwska i Wino w Krasiczyńskim Zamku

Newsy

Kuchnia Myśliwska i Wino w Krasiczyńskim Zamku

18 sierpnia 2010

15 sierpnia br. na dziedzińcu Zamku w Krasiczynie odbył się już po raz siódmy Festiwal Kuchni Myśliwskiej i Wina. Celem imprezy było propagowanie polskiej sztuki kulinarnej, z wykorzystaniem dziczyzny. Podczas festiwalu odbył się także konkurs kulinarny, którego celem było pokazanie kreatywności i zawodowego profesjonalizmu przez uczestników w zakresie wiedzy z kuchni myśliwskiej.

Ekipy oceniane były przez Jury Profesjonalne Degustacyjne (Waldemar Hołówka, Wiesław Bober,  Halina Wysocka,  Wiesław Zuzek, Stanisław Kawa, Janusz Zemła) oraz Jury Techniczne składające się z Koneserów Sztuki Kulinarnej oraz osób posiadających bardzo dużą  wiedzę w tej dziedzinie (Krzysztof Gawlik, Giancarlo Russo, Tomasz Nowak).

Pierwsze miejsce – puchar oraz nagrodę wartości  3 tys. zł ufundowaną przez ZZP w Krasiczynie – otrzymali  kucharze z hotelu Ambasador Rzeszów, Dorota Pajęcka i Marcin Nazimek za „Comber sarni z leczo cukiniowym i pieczonym knedlem”. Na drugim miejscu – puchar  oraz nagrodę 2 tys.  również ufundowaną  przez ZZP w Krasiczynie –   uplasowała się drużyna z restauracji Villa Verde w Zawierciu, Kornacki Bartłomiej i Damian Broda za „Comber z sarny z sosem jarzębinowym w towarzystwie sufletu borowikowego z delikatnym musem selerowo – buraczkowym”. A na trzecim ­- puchar oraz nagroda 1 tys. zł –  Zespół Zamkowo -Parkowy w Baranowie Sandomierskim,  Małgorzata Ślęzak i Tomasz Ciaś za „ Comber z Sarny z placuszkami ziemniaczano – cebulowymi w sosie jeżynowym”

Ponadto dwa pierwsze miejsce otrzymały wartościowe nagrody ufundowane przez firmę Winterhalter Gastronom Polska , wszyscy  zaś zawodnicy otrzymali dyplomy oraz drobne nagrody pamiątkowe

Organizatorem konkursu był Zamek w  Krasiczynie, Vinarius Kraków  oraz Waldemar Hołówka Fundacja Klub Szefów Kuchni.