11 czerwca br., w warszawskim Centrum Techniki Kulinarnej DORAM, odbył się finał I edycji Konkursu Młodych Mistrzów Sztuki Kulinarnej „Kuchnia mon amour”. Konkurs skierowany jest do młodych adeptów sztuki kulinarnej z zakładów gastronomicznych, zarówno hotelarskich, jak i pojedynczych restauracji z całej Polski. Główną nagrodą w konkursie jest praktyka u mistrza kulinarnego, posiadacza gwiazdki Michelin.
Organizatorem i pomysłodawcą konkursu jest Polska Akademia Gastronomiczna, będąca oddziałem Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej „Académie Internationale de la Gastronomie”, która rekomenduje restauracje do najbardziej prestiżowej nagrody w branży kulinarnej, gwiazdek Michelin.
W półfinale uczestnicy przygotowywali: Risotto krabowo-szparagowe z ostrygą w tempurze i Carpaccio z combra królika z marmoladą pomidorową i marynowanymi kurkami oraz Perliczkę wg własnego przepisu. Finał odbył się w formule Black box z użyciem produktów: Pierś kaczki, ryba barramundi, czekolada 70%.
W jury konkursu zasiedli mistrzowie sztuki kulinarnej, m.in.: Mario Sandoval, uhonorowany gwiazdkami Michelin, Constant-Michel Labarre wiceprezes Europejskiego Stowarzyszania Kucharskiego Euro-Toques Polska, Georges Husni prezes Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej, Maciej Dobrzyniecki, konsul Honorowy Królestwa Hiszpanii w Polsce, Marzena Rowicka, redaktor naczelna magazynu TRENDY, prezes Polskiej Akademii Gastronomicznej. Jury przewodniczył Jacek Grochowina, Executive Chef de Cuisine warszawskiej restauracji Amber Room mieszczącej się w Pałacu Sobańskich.
Nagrody zostały wręczone w trakcie uroczystej gali w warszawskiej restauracji Amber Room, znajdującej się w Pałacu Sobańskich. W konkursie zwyciężył Adam Kowalewski z Restauracji Dolce Vita. II nagrodę otrzymał Łukasz Pacewicz z Restauracji Amber Room, a trzecie miejsce zajął Przemysław Bogucki z Art Hotel.
Konkurs odbył się w Centrum Techniki Kulinarnej należącym do grupy Dora Metal. Nagrody zostały wręczone w trakcie uroczystej gali w warszawskiej restauracji Amber Room, znajdującej się w Pałacu Sobańskich.