Targi Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO od pierwszej edycji kusiły możliwością poznania kuchni z najdalszych zakątków świata. Potrawy przygotowywane były m.in. przez kucharzy i cukierników z Armenii, Kanady, Turcji, czy Włoch. W tym roku organizatorzy postanowili połączyć kuchnie świata z tradycyjnymi, polskimi smakami a dokładnie z kuchnią kaszubską. W ramach 7. Targów Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO (8-9 lutego 2017, AmberExpo, Gdańsk) poznamy wszystkie sekrety tradycyjnych dań, które są nieodzownym elementem kaszubskiej tożsamości.
Gościem specjalnym 7. Targów Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO będzie Tomasz Fierke znany jako „Kucharz z Kaszub”. Wszystko to dzięki programowi, który prowadzi na kanale YouTubu, w którym przekonuje, że kuchnia kaszubska jest smaczna a jej przygotowywanie niezwykle ciekawe. Tomasz Fierke specjalizuje się w nowoczesnej odsłonie kuchni kaszubskiej, chodź jak twierdzi „inspiruję się różnymi smakami świata, które krzyżuję w swojej kuchni w banalny sposób poprzez łączenie z tradycyjnymi barwami smakowymi, moja żona mówi wtedy widząc co wyczyniam w kuchni “Fifty tastes of Cook with Cashubian”. Uwielbiam nowe trendy, które staram się odzwierciedlać w swojej kuchni. Moja ulubiona kuchnia – Jak u Mamy.”
Drugi dzień Targów Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO, 9 lutego, to Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji Tomasz Fierke przygotuje pizzę po kaszubsku. Jakie składniki znajdą się na cieście? Tego dowiedzą się Ci, którzy odwiedzą wydarzenie. Jedno jest pewne, przepis z pewnością będzie ciekawą propozycją dla lokalnych pizzerii, których właściciele chcą zaskoczyć swoich gości. Podczas spotkania z „Kucharzem z Kaszub” poznamy również sposób na przygotowanie FRÉKASË czyli potrawki z kurczaka.
Swój udział potwierdziła również Marta Truskolawska- Plichcińska – Mistrzyni Cukiernictwa, która podczas Targów Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO przygotuje pokaz cukierniczych dekoracji wielkanocnych inspirowanych Kaszubami.
Trudno wyobrazić sobie Targi FOOD-to-GO bez udziału Stowarzyszenia Kobiet ze Zgorzałego. Gospodynie już od 7 lat odwiedzają targi i zawsze zaskakują nowymi potrawami: bulewną zupą, kreplami, czy golcami. Szczęśliwcy na pewno usłyszeli słynne słowa „Chcemë le so zażëc!”, tradycyjną formułę zaproszenia do skosztowania tabaki, która na Kaszubach jest bardzo popularna.
Organizatorzy Targów FOOD-to-GO podjęli również współpracą z Instytutem Kaszubskim. Instytut wychodzi naprzeciw potrzeb i oczekiwań społeczności kaszubskiej oraz dba o jej kulturę i tradycję, dlatego wspiera lokalnych producentów, którzy swoje usługi chcą pokazać podczas Targów FOOD-to-GO.
Pomorze jest jednym z najczęściej odwiedzanych regionów przez zagranicznych turystów, którzy chcą poznać polską kulturę. Jednym z elementów, który określa Polskę, jest jej kuchnia. Podróżujący poszukują tradycyjnych potraw i chętnie odwiedzają restauracje z lokalnymi daniami. Wykorzystajmy to zainteresowanie i pokażmy, że Kaszuby mają do zaproponowania bogactwo smaków. Tegoroczna edycja Targów FOOD-to-GO ma na celu promocję tradycyjnych, regionalnych kaszubskich smaków i sposobów przygotowania dań, o których być może zapomnieliśmy a są one nowym pomysłem na urozmaicenie oferty punktów gastronomicznych.
Udział w Targach FOOD-to-GO jest okazją dla pomorskich restauratorów do spotkania całej branży w jednym miejscu. To tu będzie można czerpać inspirację, poznać nowe propozycje dań do karty menu, nawiązać kontakty z producentami i dostawcami m.in. urządzeń gastronomicznych, wyposażenia punktów gastronomicznych, sprzętu i akcesoriów do parzenia i serwowania kawy, herbaty, czekolady.
Podczas Targów nie zabraknie również stref tematycznych: Deserowych Inspiracji, Bezglutenowej, Inteligentnej Restauracji, czy strefy Wyposażenia Pensjonatów i Ośrodków Wypoczynkowych BaltRoom.
Zachęcamy do rejestracji online, która pozwala na bezpłatny udział w targach.
Targi Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO odbędą się 8-9 lutego 2017 w AMBEREXPO w Gdańsku.