19 sierpnia, w Chrystkowie k. Gruczna, w ramach Festiwalu Smaku w Grucznie zorganizowana zostanie konferencja „Kuchnia i historia: odkrywanie przeszłości i współczesne trendy kulinarne”. Organizatorzy to Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły i Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK.
Konferencja dotyczyć będzie kuchni i historii: związku między obu dziedzinami, kuchni jako przedmiotu historii oraz historii jako inspiracji i punktu odniesienia dla kucharzy.
W spotkaniu wezmą udział badacze z Polski, USA, Włoch i Niemiec, specjaliści z zakresu historii i kultury jedzenia, obserwatorzy, ale i uczestnicy współczesnych ruchów żywieniowych. Program przewiduje cztery zasadnicze wystąpienia dotyczące zjawisk ujmowanych w aspekcie międzynarodowym oraz przykładów z Włoch, Polski i Niemiec.
Kulinarną przeszłość na dzisiejszym stole będą rekonstruować: Tomasz Welter, trener reprezentacji Polski kucharzy Wojska Polskiego i szef kuchni hotelu Ikar w Bydgoszczy oraz Maciej Barton, szef kuchni Hotelu Ostoja Chobienice. Serdecznie zapraszamy!
PROGRAM:
Fabio Parasecoli, New York University, Department of Nutrition and Food Studies, Mateusz Haława, Institute of Philosophy and Sociology, Polish Academy of Sciences
The flavors of memory: fine dining, modernity, and tradition
Stephano Magagnoli, University of Parma, Department of Economics Italy From the Cuisine of Hunger to the Cuisine of Plenty. Italy after World War II
Peter Peter, Zentrum für Gastrosophie, University of Salzburg “Polnische Küche” – “cuisine polonaise”. Changing images of Polish food in Austria, Germany and France
Jarosław Dumanowski, Center for Culinary Heritage, Nicolaus Copernicus University in Toruń, Old-Polish cuisine and new Polish chefs: when historian works with cooks.