Kuchnia francuska na najwyższym poziomie

Newsy

Kuchnia francuska na najwyższym poziomie

28 marca 2013

Michelin zaprezentował tegoroczną edycję kulinarnego przewodnika po Francji. Rekomendacje inspektorów Michelin potwierdzają, na jak wysokim poziomie stoi kuchnia tego kraju. W tym roku do grona francuskich restauracji wyróżnionych gwiazdkami dołączyło 45 nowych lokali.

Podczas gdy w Polsce wciąż trwa euforia po zdobyciu pierwszej w naszym kraju Gwiazdki Michelin, którą otrzymała warszawska restauracja Atelier Amaro, we Francji świat kulinarny żyje tamtejszym zestawieniem. W kulinarnym przewodniku Michelin „Francja 2013″ oceniono łącznie 4 282 restauracje. Tegoroczny wybór lokali odzwierciedla wysoki poziom sztuki kulinarnej dzisiejszej Francji. Inspektorzy Michelin zdecydowali, że aż 45 restauracji dołączonych w tym roku do rankingu zasługuje na wyróżnienie w postaci gwiazdek. Wśród nich jest La Vague d’Or w Résidence de la Pinède z Saint-Tropez, która w przewodniku znalazła się od razu z trzema Gwiazdkami Michelin. Co ciekawe, szefem kuchni w tym miejscu jest zaledwie 35-letni Arnaud Donckele.

O klasie kuchni francuskiej świadczy zestawienie wszystkich restauracji wyróżnionych przez inspektorów Michelin. W tym roku w przewodniku znalazło się 5 nowych lokali, które otrzymały od razu dwie Gwiazdki Michelin i aż 39 nowych restauracji z jedną gwiazdką. W sumie w najnowszym rankingu Michelin znalazło się 596 lokali wyróżnionych gwiazdkami, w tym:

– 487 restauracji z jedną Gwiazdką Michelin (39 z nich dołączyło do zestawienia w tym roku);

– 82 restauracje z dwoma Gwiazdkami Michelin (5 z nich dołączyło w tym roku);

– 27 restauracji z trzema Gwiazdkami Michelin (1 z nich dołączyła w tym roku).

Ponadto przewodnik Michelin recenzuje 632 restauracje wyróżnione symbolem Bib Gourmand, który oznacza korzystny stosunek jakości do ceny. Aż 98 spośród tych lokali znalazło się w zestawieniu po raz pierwszy.

Inspektorzy Michelin podróżując po Francji w poszukiwaniu nowych miejsc, stołują się w różnego rodzaju lokalach – od skromnych bistro po wyrafinowane restauracje na światowym poziomie. Pozostając anonimowymi, oceniają dania na podstawie m.in. jakości użytych produktów, smaku czy sposobu podania. Na tej podstawie przyznają wyróżnienia Bib Gourmand lub Gwiazdki Michelin. Komfort oraz jakość obsługi oceniane są przy pomocy skali sztućców – od jednego do pięciu symboli.

Inspektorzy Michelin odwiedzają również hotele. W tym roku w przewodniku znalazło się 4 461 hoteli i pensjonatów. 229 spośród nich wyróżniono symbolem Bib Hotel, który – analogicznie jak w przypadku restauracji – oznacza korzystny stosunek jakości do ceny. 11 hoteli i pensjonatów oznaczonych w ten sposób znalazło się w przewodniku Michelin po raz pierwszy.

Przewodnik kulinarny po Francji dostępny jest również w Internecie na stronie Michelin, a także w formie mobilnej aplikacji na smartphony.