21-23 listopada w Starym Browarze odbędzie się najważniejsza filmowa impreza kulinarna w Polsce – 6. Kuchnia+ Food Film Fest. Trwa właśnie sprzedaż biletów przegląd prezentujący produkcje poświęcone gotowaniu, sztuce kulinarnej i społecznemu znaczeniu jedzenia oraz na towarzyszące mu wydarzenia kulinarne.
W czasie 6. Kuchnia+ Food Film Fest oprócz uczestnictwa w pokazach filmów będzie można wziąć udział w wydarzeniach dodatkowych: śniadaniu i kolacji filmowej oraz warsztatach.
Śniadanie Filmowe w niedzielę o godz. 11:00 odbędzie się w Starym Browarze w aż czterech restauracjach: Piano Bar, Le Targ Bistro & Bar, Weranda Lunch & Wine, i Petit Paris. Bilety w cenie 35 zł do nabycia w Punktach Informacyjnych Starego Browaru. Menu:
Piano Bar: omlet z kurczakiem, krewetkami i warzywami, samosa faszerowana warzywami i samosa faszerowana mięsem, naan z bakaliami i naan z cebulą, pikle mango, dipy indyjskie, indyjska sałatka pomidorowo – ogórkowa z masalą, gotowane jajka z sosem curry, jogurt z mango i miodem, sałatka z owoców egzotycznych, sernik mango, sok z wyciskanych pomarańczy, mango lassi, kawa
Le Targ Bistro & Bar
Zestaw 1: koszyk pieczywa z manufaktury Le Targu, konfitura malinowa, czekolada biała, czekolada z orzechami, twaróg półtłusty ze wsi, talerz wyśmienitych serów żółtych twardych i pleśniowych, parówki z szynki Sokołów, chrupiące rzodkiewki, malinowe pomidory, chrupiące zielone ogórki, ryż gotowany na mleku kokosowym z dodatkiem owoców liczi lub panierowany w sezamie ser tofu z dodatkiem sosu słodko- pikantnego z papryczką chilli, sok pomarańczowy, wyśmienita kawa lub herbata,
Zestaw 2: słynne francuskie kanapki na ciepło croque madame lub croque monsieur, parówki z szynki Sokołów, ryż gotowany na mleku kokosowym z dodatkiem owoców liczi lub panierowany w sezamie ser tofu z dodatkiem sosu słodko-pikantnego z papryczką chilli, sok pomarańczowy, wyśmienita kawa lub herbata
Weranda Lunch and Wine: suto zastawiony bufet śniadaniowy, a w nim m.in.: 5 rodzajów domowego humusu, sushi z polską nutą, własnej produkcji konfitury, własnej produkcji granola, produkty regionalne – ryby i sery, domowy półmisek wędlin z Sokołowa, miód, bajgle, kawa i herbata, woda
Petit Paris: omlet lub jajecznica z jaj kur z wolnego wybiegu, koszyk wypiekanego na miejscu pieczywa, croissant, konfitury Bonne Mamon, sok lub woda oraz kawa lub herbata
Kolację Filmową przygotuje chef Tomasz Purol z restauracji należącego do kompleksu Starego Browaru hotelu Blow Up Hall 5050. Podobnie jak w innych miastach, menu kilkudaniowej kolacji będzie inspirowane filmem „Na tropach generała Tso” emitowanym w sobotni wieczór. Dyskusję po filmie poprowadzi znany i ceniony chef Andrzej Polan, który będzie także gościem specjalnym kolacji. Menu:
przystawka zimna: filet z kurczaka / sos sojowy / żółtko / korzeń lotosu / rukiew wodna
zupa: puree drobiowe / olej sezamowy / kolendra / bulion wołowy / skóra drobiowa
danie główne: udko drobiowe / tajski szpinak wodny / czarny sezam / zielona papaja / liście chińskiego brokuła
deser: lody sezamowe / tajskie mango / śnieg imbirowy / longan / galanga
Blow Up Hall 5050, Poznań, 22 listopada, godz. 21:45, bilet w cenie 168 zł (w tym cena biletu na film „Na tropach generała Tso”) do nabycia w Punktach Informacyjnych Starego Browaru
Warsztaty kulinarne 6. Kuchnia+ Food Film Fest poprowadzi chef Roop Lal Balu, na co dzień prowadzący kuchnię położonej w samym sercu Starego Browaru restauracji Piano Bar. Warsztaty gotowania z chefem Balu:
11:00 Chicken Masala z ryżem jaśminowym
13:30 Łosoś w sosie mango
16:00 Cieciorka z warzywami w sosie z czerwonego curry z ryżem basmati na ostro
Po wspólnych, widowiskowych lekcjach gotowania, uczestnicy warsztatów zasiądą do wspólnego posiłku i podzielą się wrażeniami na temat ugotowanych przez siebie potraw.
Sobota, 22 listopada, godz. 11:00, 13:30, 16:00, miejsce: Piano Bar, Dziedziniec Sztuki Starego Browaru, bilety w cenie 20 zł do nabycia w Punktach Informacyjnych Starego Browaru.