21-23 października odbędzie się 3. edycja organizowanego przez kanał Kuchnia+ autorskiego przeglądu filmów kulinarnych – Kuchnia+ Food Film Fest. W tym roku, po raz pierwszy, impreza odbędzie się równolegle w dwóch miastach – Warszawie i Poznaniu.
Restauracja La Rotisserie w Mamaison Hotel Le Regina Warsaw, prowadzona przez Szefa Kuchni Pawła Oszczyka, jest jednym z partnerów tego kulturalno-kulinarnego wydarzenia. W niedzielę, 23 października, serdecznie zapraszamy na pokaz filmu ‘TRZY GWIAZDKI” („THREE STARS”, godz. 17:00, Kino Kultura; http://www.kuchnia.tv/kuchnia_food-film-fest-2011-trzy-gwiazdki.html). Twórcy filmu prezentują wyjątkową historię słynnego przewodnika Michelin. Dla widzów organizatorzy i Szef Paweł Oszczyk przewidzieli ciekawe niespodzianki.
Kuchnia+ Food Film Fest to pierwszy w Polsce przegląd filmów, który ma na celu przybliżenie polskim widzom kultury kulinarnej. Organizator projektu chce opowiedzieć o „wielkiej kuchni” i różnorodności smaków, która się w niej kryje, jedzeniu, jako jednej z największych i najbardziej dostępnych przyjemności dnia codziennego. Jedzenie staje się we współczesnym świecie sposobem na poznawanie odmiennych kultur i miejsc, sposobem na życie. Kulinaria w kinie to także historie ludzi, którzy z pasją oddają się sztuce gotowania. To tradycja, kulturowa tożsamość, do której powracają ludzie na całym świecie.
Podczas tegorocznej edycji Kuchnia+ Food Film Fest, w warszawskim kinie Kultura i poznańskim kinie Muza widzowie obejrzą 11 dokumentalnych i 2 fabularne filmy poświęcone kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia w społeczeństwie oraz wykwintnym smakom. Wydarzeniem będzie polska premiera filmu w reżyserii S.J. Clarkson – „Tost. Historia chłopięcego głodu” (2010) z Heleną Bonham Carter i Freddiem Highmorem. Na uczestników Kuchnia+ Food Film Fest czekają także smaczne niespodzianki, spotkania z twórcami i ekspertami, warsztaty dla dzieci oraz kiermasz Kuchnia+ Food Film Fest.