Festiwal to szeroko pojęta edukacja dot. początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która występowała przede wszystkim na dworach, w pałacach czy zamkach. Impreza jest pokazem sztuki prezentowanym przez przedstawicieli obiektów gastronomicznych z Polski i Europy mającym na celu powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko-magnackich.
Zakwalifikowane ekipy do tegorocznej edycji konkursu:
- Grzegorz Adamek (Hotel Blue Diamond Active Spa, Nowa Wieś) i Jan Cup (Hotel Kossak, Krak)
- Michał Seyda i Błażej Szczepański (Hotel Rezydencja na jeziorem Pestkownica, Pestkownica)
- Mateusz Bortko i Patryk Wróblewski (Restauracja Pocztowa 13, Gorzów Wlkp.)
- Jakub Hołota i Rafał Kuźniar (Restauracja Kuk Nuk, Rzeszów)
- Grzegorz Misina i Krystian Chlebowski (Restauracja Emalia Zabłocie, Kraków)
- Łukasz Niziński i Marta Indyk (Restuaracja Scandale Royal Resto & Vodka House, Kraków)
- Paweł Sobol i Mateusz Przybysz (Hotel Czarny Potok Spa & Conference, Krynica Zdrój)
- Michał Bielecki i Adam Kaczmarek (Hotel Fabryka Wełny, Pabianice)
- Bartłomiej Wrona i Wojciech Kotuła (Hotel Metropolitan, Rzeszów)
- Radosław Kamiński i Rafał Bielec (Zamek Dubiecko, Dubiecko) – zespół rezerwowy
- Sławomir Saguła i Michał Pitoń (Restauracja Kiyrnicka By Saguła Rezydencja Gubałówka, Kościelisko) – zespół rezerwowy
Przedmiotem festiwalu jest danie główne i deser. Każda ze startujących ekip przygotowuje 8 porcji dania głównego (comber z sarny i olej z esencją masła) oraz 8 porcji deseru (owocowe runo leśne, sery długo dojrzewający Skarby Serowara – Bursztyn, Rubin i Szafir, produkty Chefs Culinar, aromat (do wyboru: jaśmin, grzyby suszone, sosna, lipa, poziomka), produkty liofilizowane (do wyboru: puder z pomidora, groszek i malina liofilizowana).
Organizatorami konkursu są Waldemar Hołówka i Janusz Pyra (Hotel Bristol w Rzeszowie).
Festiwal organizowany jest przy wsparciu i pomocy merytorycznej członków Fundacji KSK.
W trakcie trwania konkursu odbywać będzie się Festiwal produktów regionalnych-lokalnych, prezentacje produktów, pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej np. pokaz pt. “Gość VIP w asyście znanego szefa kuchni” oraz zbiórka charytatywna na rzecz podopiecznego “Fundacji Miej Serce” – małego Nikosia, który walczy z przewlekłą chorobą jelit, opóźnieniem rozwojowym, autyzmem i dysmielinizacją.
Festiwal, który poprowadzi Mirek Drewniak, zwieńczy uroczysta gala, która odbedzie się w Hotelu Bristol w Rzeszowie.