Kuchnia baskijska w samym sercu Warszawy

Newsy

Kuchnia baskijska w samym sercu Warszawy

04 lutego 2019

Dnia 19 lutego 2019 r. odbędzie się spotkanie szefów kuchni w Raffles Europejski Warsaw. Executive Chef Beñat Alonso oraz nagrodzony gwiazdką Michelin Chef Josean Alija z restauracji Nerua Guggenheim Bilbao w Hiszpanii spotkają się na jeden dzień, by przygotować wyjątkowe menu dla gości restauracji Europejski Grill, mieszczącej się w hotelu przy Trakcie Królewskim, w sercu Warszawy.

Beñat Alonso dołączył do zespołu Raffles Europejski Warsaw w 2018 r. jako Executive Chef, wnosząc ponad 20 lat doświadczenia zdobytego we współpracy z szefami wyróżnionymi gwiazdkami Michelin oraz w luksusowych restauracjach na całym świecie. Josean Alija objął stery w restauracji Nerua w 2011 r., zdobywając w tym samym roku gwiazdkę Michelin. W 2015 r. prestiżowy magazyn Restaurant umieścił Nerua po raz pierwszy na liście 100 najlepszych restauracji na świecie, w 2018 r. restauracja zajmowała na tej liście pozycję nr 57.

Obaj szefowie pochodzą z północnej Hiszpanii, z Kraju Basków, gdzie od najmłodszych lat byli pod wpływem silnych kulinarnych tradycji tego regionu, stawiających na pierwszym miejscu jakość produktów oraz szacunek dla natury. Obaj opierają swoją kuchnię na lokalnych produktach, jakości składników oraz przygotowywaniu potraw sprawiających innym przyjemność. 19 lutego połączą siły, by zaprezentować specjalne menu, będące mariażem baskijskich i polskich składników oraz inspiracji kulinarnych.

W tym dniu w restauracji Europejski Grill odbędą się dwa serwisy – lunch w godz. 12:30-14:30 oraz kolacja w godz. 19:30-22:00. W menu znajdą się takie klasyki Nerua, jak: Sopa de pan sopako, salsa negra y caviar // Klasyczna Sopako, czarny sos, kawior, Kokotxas con pilpil de berberecho // Baskijski dorsz Pil Pil, Foie, zanahorias y makilgoxo // Foie Gras, marchew, lukrecja.