W listopadzie br. po raz kolejny odbyło się „Küchen Party” w Hotelu Berghof, w Niemczech. Impreza organizowana jest cyklicznie, cztery razy w roku za sprawą Euro-Toques Deutschland. Ponownie udział wzięli kucharze z Polski, członkowie Euro-Toques Polska.
Ogólnie wzięło udział siedmiu kucharzy z Niemiec oraz dwuosobowa, ekipa Polska. Gotowaliśmy przez dwa dni i prezentowaliśmy po dwa dania degustacyjne. W pierwszym dniu dla 70 osób oraz dla 90 osób w drugim dniu. Pieczę nad całym przebiegiem imprezy sprawował szef kuchni.
– Kolacje rozpoczynały się przywitaniem gości przez kucharzy przy lampce szampana. Na kuchni, w której było sześć stanowisk, goście mieli możliwość skosztowania 12 różnych dań i 4 deserów. Mogli również obserwować pracę kucharzy na żywo. Reakcja gości była bardzo pozytywna. Byli zachwyceni, że mogli wejść na kuchnię i widzieć pracę kucharzy od zaplecza. Niektórzy mówili, że „taka atmosfera dodaje smaku”. Dodatkowo na Sali była prezentacja win niemieckich pobliskich winnic. Drugi dzień imprezy był podobny do pierwszego. Przygotowanie mise en place ze świeżych produktów na wieczór. W porze popołudniowej wszyscy zostali zaproszeni na wycieczkę objazdową po pobliskiej okolicy. Zwiedzalismy wioskę olimpijską sportów zimowych Oberzhof gdzie znajdowały się skocznia narciarska, tor bobslejowy i tor biegowy biatlonu zimowego. W drodze powrotnej zajechaliśmy do klasycznej niemieckiej oberży gdzie serwowali przepyszne regionalne kiełbask z regionalną musztardą – mówi Marcin Jabłoński i Tomasz Kapturkiewicz.