22 czerwca w Dolinie Charlotty, zakończył się prestiżowy konkurs European BBQ Championship 2014. Wzięło w nim udział 26 najlepszych drużyn kulinarnych z całej Europy, w tym ekipa z Qubus Hotel, która została mistrzem Polski w barbecue, osiągając tym samym 7 miejsce w Europie.
Qubus Hotel reprezentowało na mistrzostwach 4 szefów kuchni: Adam Bieńko, Marcin Nowak, Jan Grudniewski i Dariusz Brodziak. Drużyna do konkursu przygotowywała się już od marca tego roku, a było tego sporo, należało bowiem przedstawić swoje propozycje kulinarne w 7 kategoriach barbecue m.in. kurczak, ryba, żeberka wieprzowe, łopatka, grillowany deser czy najtrudniejszy mostek wołowy. Drużynę z Qubus Hotel trenował Mariusz Tkaczyk dwukrotny mistrz polski, wice mistrz europy oraz mistrz świata w tej dziedzinie.
– bardzo cieszymy się z mistrzostwa. Ciężko na to pracowaliśmy zarówno podczas treningów do konkursu, jak też zdobywając doświadczenie zawodowe przy boku najlepszych kucharzy w sieci Qubus Hotel. Trud się opłacił i zostaliśmy mistrzami polski osiągając tym samym bardzo wysoką, bo 7 pozycję w Europie. Dodatkowo nasza propozycja w najtrudniejszej kategorii BBQ, jaką jest mostek wołowy, zajęła aż 4 miejsce w całej Europie. Jest to dla nas zatem nie tylko ogromna nagroda i wyróżnienie w skali europejskiej, ale także dowód na to, że nasz kunszt jest dostrzegany – mówi Adam Bieńko Szef Kuchni w Qubus Hotel Kraków i kapitan kulinarnej drużyny Qubus Hotel.
Całe zawody zwyciężyła drużyna ze Szwecji zdobywając 781pkt. Załoga Qubus Hotel zakończyła zawody z wynikiem 680pkt. i była najwyżej ocenioną drużyną z Polski. Wśród jej propozycji znalazły się m.in. mostek wołowy z nutą kuminu, czosnku niedźwiedziego i dodatkiem wędzonej papryki, w autorskiej marynacie, czy sernik wędzony, podany z konfiturą z gruszki.
– Dzięki pracy w Qubus Hotel po raz pierwszy mogłem uczestniczyć w konkursie tej rangi. Na co dzień jestem szefem kuchni w Qubus Hotel Głogów, gdzie cały czas rozwijam swoje kulinarne umiejętności. Praca w Qubus Hotel daje mi zatem dużo satysfakcji i możliwości rozwoju swoich umiejętności – dodaje Dariusz Brodziak szef kuchni w Qubus Hotel Głogów.
To nie jedyne zwycięstwa pracowników sieci Qubus Hotel. W 2013r. Rafał Nawrot, barman Sky Baru w Qubus Hotel Prestige Katowice, znalazł się w pierwszej 20 najlepszych barmanów świata w konkursie Bacardi Legacy.
Qubus Hotel to jedna z największych sieci hotelarskich w Polsce. W jej 14 obiektach, oprócz komfortowego noclegu, Goście mogą skorzystać także z 14 eleganckich restauracji. W karcie menu dominują polskie i europejskie smaki oraz sezonowe dania z propozycjami regionalnych przysmaków.