5 – 8 grudnia 2010 r. odbyło się kolejne szkolenie kucharzy w Salzburgu, w Austrii. Tym razem uczestniczyło w nim trzech członków Euro-Toques Polska – Sebastian Humski, Kamil Aleksy i Łukasz Piłat. Tłumaczeniem zajmował się Konrad Siwak. Głównym organizatorem wyjazdu była firma QimiQ pod przewodnictwem Zbyszka Siwaka- przedstawiciela firmy na Polskę oraz Stowarzyszenie Kucharzy Euro-Toques Polska. Relację z tego pobytu przedstawia Sebastian Humski, Szef Kuchni Zajazdu HETMAN.
Dzień pierwszy.
Podróż minęła dobrze i w przyjaznej atmosferze. Na miejsce przyjechaliśmy późnym wieczorem. Po zameldowaniu się w hotelu, pokrótce omówiliśmy plan dnia następnego. Rano po śniadaniu wyruszyliśmy do centrum szkoleniowego QimiQ, gdzie czekał na nas nasz wykładowca Sebastian.
Po zapoznaniu się przystąpiliśmy do szkolenia. Na początku zaprezentowano nam nową bazę śmietanową jaką jest QimiQ. Była to część teoretyczna. Następnie przeszliśmy do części praktycznej i realizowania danych nam przepisów. Dużo pomagał nam nasz wykładowca Sebastian.
Objaśniał i pokazywał nam jak prosto i w szybki sposób można wykorzystać w gastronomi nową bazę śmietanową. Krok po kroku uzyskiwaliśmy nowe dania które były zarazem efektowne i smaczne.
Szkolenie trwało do popołudnia, gdzie po zakończeniu pojechaliśmy do hotelu.
Ale to nie był koniec wrażeń na ten dzień, chwile potem czekał na nas Szef Firmy QimiQ Hans Mandl. Zaprosił nas abyśmy w jego towarzystwie zwiedzili muzeum Red Bull czyli Hangar 7. To co tam zobaczyliśmy, wywarło na nas ogromne wrażenie. Zagościliśmy jeszcze w restauracji Red Bull.
Tego samego wieczoru Pan Hans Mandl zabrał nas do lokalnej restauracji, gdzie przy kolacji opowiedział o sobie. Podczas tego wieczoru odpowiadał również na nasze liczne pytania związane z gastronomią. Po tak mile spędzonym dniu wróciliśmy do naszych hotelowych pokoi.
Dzień drugi.
Jak dnia pierwszego, po śniadaniu wyjechaliśmy na szkolenie. Tym razem poprowadził je Pan Hans Mandl jest to człowiek który posiada ogromną wiedzę kulinarną. Pokazywał nam jak prosto uzyskuje się smaczne dania i desery wykorzystując bazę śmietanową QimiQ. W trakcie szkolenia mieliśmy dużo pytań na które uzyskiwaliśmy wyczerpujące odpowiedzi.
I tym razem popołudniu czekała nas wycieczka do Salzburga, abyśmy zwiedzili Starówkę.
Świąteczna atmosfera, miejscowe przekąski oraz starówka to były główne atrakcje tego wieczoru.
Wieczorem wróciliśmy do hotelu i analizowaliśmy nasz pobyt w Salzburgu rozmawiając o szkoleniu.
Rano trwały przygotowania do wyjazdu. Salzburg opuszczaliśmy doświadczeni o nową wiedzę kulinarną którą pozyskaliśmy odbywając szkolenie.
W imieniu moim oraz uczestników szkolenia chciałbym złożyć podziękowania dla Jean Bos, dla całego Euro-Toques oraz dla wszystkich zaangażowanych w wyjazd na szkolenie do Salzburga, w szczegolności dla Zbyszka Siwaka.
Z pozdrowieniami kulinarnymi, Sebastian Humski- członek Euro-Toques Polska.