11 czerwca na warszawskim Polu Mokotowskim podczas dobroczynnej imprezy z cyklu „Kucharze Dzieciom” udało się zebrać ok. 40 tys. zł. Organizatorami wydarzenia była Fundacja Szkoła na Widelcu oraz Targ Śniadaniowy.
Restauracje oraz wytwórcy zaproszeni do projektu wzięli w nim udział pro bono, toteż cały zysk zostanie przekazany na zakup sprzętu kulinarnego do stołówek szkół i przedszkoli. Pomóc można było również, biorąc udział w aukcjach. Licytowano przedmioty cenne dla miłośników dobrego jedzenia, m.in. książki kucharskie z autografami autorów, kuchenne gadżety, vouchery do restauracji czy lekcje gotowania pod okiem znanych szefów kuchni. Wszystkie uzyskane kwoty złożyły się na imponujący efekt – organizatorzy szacują, iż podczas sobotniej imprezy zebrano prawie 40 tysięcy złotych, za które zostanie zakupione wyposażenie dla stołówek szkół i przedszkoli w Dzielnicy Mokotów.
– Najpiękniejsze w imprezie „Kucharze Dzieciom” było to, że zaangażowało się w nią tak wiele osób, dla których ważne jest to, aby dzieci dobrze jadły. Fundacja Szkoła na Widelcu stawia sobie za cel, aby łączyć siły wielu grup, które mogą razem sprawić, by w szkolnych i przedszkolnych stołówkach było zdrowo i smacznie – mówi Grzegorz Łapanowski, pomysłodawca akcji i założyciel Fundacji Szkoła na Widelcu. – Byli z nami dietetycy, szefowie kuchni i restauratorzy, kucharki szkolne, blogerzy kulinarni, miłośnicy dobrej kuchni i wielu przyjaciół Fundacji, którzy wierzą w nas i w to, że razem poprawimy jakość jedzenia dzieci w stołówkach szkolnych. Że do każdej takiej zmiany potrzebne są też fundusze i że razem jesteśmy w stanie je zebrać!
Podczas imprezy można było zaspokoić również głód wiedzy na temat tego, jak smacznie i zdrowo jeść – zarówno w sposób teoretyczny, jak i praktyczny. W ramach „Kucharze Dzieciom” przewidziano bowiem pokazy i warsztaty kulinarne oraz wykłady na temat zdrowego żywienia.
Grzegorz Łapanowski, Cristina Catese i Małgorzata Minta rozpoczęli wydarzenie, inspirując uczestników, jak szybko, smacznie i zdrowo przygotować śniadanie. Tomasz Jakubiak jak za dawnych lat stanął na scenie z Grzegorzem Łapanowskim i wspólnie rozpoczęli kulinarne show, po czym niespodziewanie dołączył do nich Robert Sowa. Agnieszka Kręglicka ze swoją córką oczarowała publiczność smakiem lodów przygotowanych w ekspresowym tempie. Wprost z Londynu na Pole Mokotowskie zawitał Damian Wawrzyniak, który swoją energią zaraził wszystkich. Szef kuchni Paweł Serafin wraz ze swoim zespołem zaprosili do wspólnego gotowania dzieci z publiczności. Rewelacyjny zespół małych Masterchefów – zwyciężczyni programu Masterchef Junior Natalia Paździor i finalista programu Kuba Tomaszczyk – oraz zwycięzca programu Masterchef Damian Kordas przyciągnęli tłumy fanów, czekających na autografy. Na stoiskach restauracyjnych pojawiło się też wielu kucharzy znanych z programu Top Chef.
Namiot, w którym odbywały się warsztaty kulinarne dla dzieci, pękał w szwach. Zajęcia prowadzili Gosia Molska, Michała Molenda, David Gaboriaud, Janek Paszkowski, Katarzyna Pieczyńska wraz z edukatorami Fundacji Szkoła na Widelcu oraz Katia Roman-Trzaski i instruktorzy ze Szkoły gotowania dla dzieci Little Chef. Odbył się również warsztat w ramach kampanii „Mamo, tato, wolę wodę”. Natomiast w strefie wykładowej można było w kameralnej atmosferze posłuchać, jak o różnych aspektach żywienia najmłodszych opowiadają: Joanna Biała, Katarzyna Jankowska, autorka bloga Mama Alergika Gotuje, oraz Agata Ziemnicka. Maia Sobczak, ambasadorka kampanii społecznej Lubię Kaszę, przekonała wiele osób do dań przygotowanych na bazie tego produktu. Pod koniec imprezy Oktawian Zagórski porwał wszystkich uczestników, zapraszając ich do wspólnej zumby, a jego energia udzieliła się Grzegorzowi Łapanowskiemu, który dołączył do treningu z patelniami.
– Chcemy inspirować społeczności lokalne i szkoły w całej Polsce, aby zorganizowały u siebie podobną akcję. – mówi Katarzyna Pieczyńska, manager i dietetyk Fundacji Szkoła na Widelcu – To kolejna impreza organizowana w ramach „Kucharze Dzieciom”, co pokazuje, że w ten sposób każda placówka oświatowa może pozyskać fundusze na poprawę infrastruktury gastronomicznej w szkole.
Łącznie w całej Polsce odbyły się już cztery wydarzenia z cyklu „Kucharze Dzieciom”: w Gdańsku, podwarszawskiej Leśniakowiźnie, Będzinie-Łagiszy oraz ostatnie w Warszawie.
fot. Marcin Gruszka, fot. Łukasz Skarbek, fot. Sylwia Szymczak