Z inicjatywy europejskiego stowarzyszenia kucharzy Euro-Toques Polska na terenie zaprzyjaźnionej Wyższej Szkoły Gospodarki przy ul. Królowej Jadwigi w Bydgoszczy odbyło się „Wielkie Granie-Gotowanie”, w którym wzięli udział kucharze z całej Polski.
Mimo niesprzyjającej aury i dużych odległości w inicjatywę zaangażowali się kucharze oraz sympatycy z Beskidzkiego Klubu Kulinarnego, Polskiej Grupy Carvingowej, Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski, Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Ghosts of Fire BBQ Team, Kulinarne Pasje WSG, Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły, BBQ Ki-Pi-Bar, Pyszni i Szybcy, Euro-Toques Polska. Za symboliczną kwotę wrzuconą do puszek wolontariuszy z bydgoskiego Sztabu WOŚP można byo spróbować gulasz zbójnicki, który na gigantycznej patelni przyrządzili Górale z Beskidów Śląskich, z BKK. Ponadto golonkę oraz specjały z grillo-wędzarni, które rozeszły się w mgnieniu oka, pieczoną karkówkę, dziczyznę, kurczaki, perliczki, dania z ryb, pierogi, faszerowane ziemniaki, pasztety, gorącą zupę, czy też makaron w sosie serowo-szpinakowym. Polska Grupa Carvingowa wykonywała rzeźby z owoców i warzyw. Euro-Toques Polska dziękuje wszystkim, którzy wzięli udział w imprezie i wspomogli Fundację WOŚP. Zebrane pieniądze zostaną przeznaczone na wczesne wykrywanie nowotworów u dzieci.
(Źródło: Euro-Toques Polska)