17 sierpnia br. w Poznaniu będzie gościła Magdalena Ossowska z restauracji YoSH w Stuttgarcie. Wspólnie z Romanem Kosmalskim, szefem kuchni restauracji Zagroda Bamberska, przygotują serwowaną kolację dla gości Zagrody Bamberskiej.
Na początku roku zespół Zagrody Bamberskiej na zaproszenie restauracji YoSH ze Stuttgartu odwiedził tą uznaną restaurację. Właśnie wtedy doszło do spotkania Romana Kosmalskiego i Magdaleny Ossowskiej. Nieco wcześniej narodził się pomysł wspólnego gotowania w Zagrodzie Bamberskiej, które jest planowanena 17. sierpnia. Ideą przyświecającą temu wydarzeniu jest integracja kucharzy z różnych środowisk i krajów oraz wymiana doświadczeń. Jest to też doskonała okazja, by przełamać dominujące w branży podejście, według którego restauracje muszą ze sobą konkurować. Wspólne przedsięwzięcie powinno pokazać, że ze współpracy pomiędzy restauracjami płynie wiele korzyści i powstają bardzo ciekawe pomysły kulinarne.
Restauracja YoSH słynie z serwowania dań reprezentujących różne regiony świata. Wszystkie są przygotowywane w indywidualnym i specyficznym stylu zespołu kucharzy YoSH. Restauracja wykorzystuje wyłącznie ściśle wyselekcjonowane, zdrowe i świeże produkty. Dokonania restauracji YoSH zostały uhonorowane gwiazdką Michelin.
Restauracja Zagroda Bamberska to miejsce znane w Poznaniu z serwowania tradycyjnej kuchni wielkopolskiej podanej w nowoczesnym stylu. Roman Kosmalski, szef kuchni Zagrody, przygotowuje wszystkie dania zgodnie z założeniami filozofii Slow Food, co oznacza między innymi wykorzystywanie zdrowych, regionalnych produktów i kultywowanie lokalnych tradycji kulinarnych.
Nie jest znane jeszcze menu, które będzie serwowane podczas uroczystej kolacji. Roman Kosmalski zdradza jednak kilka szczegółów: „Nasza restauracja jest osadzono głęboko w tradycji wielkopolskiej nie tylko przezzabytkowy obiekt, ale także przez kuchnię, którą od lat stanowią dania regionalne. Podczas kolacji zaprezentujemy właśnie takie dania, ale oczywiście w bardzo nowoczesnej formie, w czym z pewnością pomoże Magdalena Ossowska.
Magdalena Ossowska – kucharz w restauracji YOSH
Urodziła się we Wrocławiu w 1977 roku. W roku 1998 ukończyła Technikum Gastronomiczne we Wrocławiu i w tym samym roku zaczęła pierwszą pracę w restauracji „Akropolis” we Wrocławiu. Po roku czasu awansowała na szefa kuchni i objęła prowadzenie drugiego lokalu tego samego właściciela pod nazwą „Mona LISA” na wrocławskim rynku. W 2004 roku rozpoczęła starania o kontrakt we włoskiej restauracji w Stuttgarcie. Ostatnie kilka miesięcy przed wyjazdem prowadziła restaurację „REGTIME CAFE” we Wrocławiu. W kwietniu 2005 roku przyjechała do Stuttgartu i przez pierwszy rok pracowała we włoskiej restauracji „ST.GERMAIN”, w czerwcu 2006 roku dostała ofertę pracy w charakterze zastępcy szefa kuchni w restauracji „TC Weissenhof” działającej przy klubie tenisowym. Restauracja funkcjonowała bardzo dobrze i jej właściciele zdecydowali, że warto otworzyć bardziej ekskluzywną restaurację i tak w 2009 roku powstała YoSH, w której pracuje do dziś. W listopadzie 2012 roku restauracja YoSH została odznaczona gwiazdką Michelin.
Roman Kosmalski – szef kuchni w restauracji „Zagroda Bamberska”
Szefem Kuchni Restauracji “Zagroda Bamberska” jest Roman Kosmalski. Ma 29 lat, urodził się na Pomorzu w Koczale. Gotowaniem zainteresowała go mama. Później kariera potoczyła się już w ściśle gastronomicznym kierunku. Najpierw szkoła gastronomiczna, później pierwsze profesjonalne doświadczenia kulinarne w centrum rekreacyjno-sportowym z hotelem i restauracją w Poznaniu. Kolejny ważny etap w życiu Romana Kosmalskiego to wyjazd do Wielkiej Brytanii, gdzie po kilku miesiącach pracy w restauracji w Maidenhad w wieku 22 lat został Szefem Kuchni i prowadził tę restaurację przez 1,5 roku. Roman Kosmalski był Head Chefem w Lemon Tree (aktualnie Golden Ball) i Sous Chefem w Three Crowns 2AA. Te brytyjskie doświadczenia mocno wpłynęły na jego sposób patrzenia na kuchnię. Obecnie Roman Kosmalski, już od czterech lat, jest szefem kuchni w restauracji “Zagroda Bamberska”. Odpowiada tu za przygotowanie wszystkich specjałów. Codzienne sukcesy odnosi dzięki dobrej współpracy z zespołem kucharzy pracujących pod jego kierunkiem. Inspirację do gotowania czerpie z wielu źródeł – od książek poprzez Internet i TV, a także, co chyba sprawia największą przyjemność, z podróży kulinarnych do innych restauracji. Lubi podglądać poczynania Marco Pierre White’a, Gordona Ramsay’a czy Granta Achatz’a z Alinea Restaurants. Poza pracą w restauracji Roman Kosmalski spełnia się jako felietonista. Prowadzi m. in. swój blog na stronach Newsweek’a