XI edycja konkursu odbędzie się już 1 lipca w hotelu BoniFaCio. Razem z pozostałymi jurorami Kuba Winkowski wybierze zwycięską ekipę spośród 12 dwuosobowych zespołów (szef + kucharz pomocniczy). Ta automatycznie zapewni sobie miejsce w finale Kulinarnego Pucharu Polski 2019, który odbędzie się 1-2 października podczas targów Polagra Gastro w Poznaniu. Oprócz miejsca w finale w najważniejszym konkursie kulinarnym w Polsce, zespół otrzyma wiele nagród ufundowanych przez sponsorów i partnerów konkursu.
Kuba Winkowski jest doskonałym szefem kuchni, o czym świadczy prestiż restauracji The Feathered Nest Inn, którą zarządza. Jako student miał okazje pracować w Buckingham Palace i Brytyjskiej Ambasadzie w Paryżu, a potem doświadczenie zdobywał w topowych restauracjach odznaczonych gwiazdkami Michelin – La Gavroche, Rhodes 24 oraz Le Manoir aux quat’ Saison. Samodzielnie wytwarza wiele produktów z których korzysta w kuchni np. wędzone mięsa czy chleby, ale jego specjalnością jest dziczyzna.
– Nie mogę się doczekać, aż spróbuję konkursowych dań. Jestem niezmiernie ciekaw, co zaprezentują uczestnicy, jak połączą składniki oraz jakie techniki wykorzystają do przyrządzenia dań. Kuchnia polska jest dla mnie jedną z najlepszych kuchni na świecie, o ogromnej tradycji z różnorodnymi i niespotykanymi nigdzie indziej daniami. Mam nadzieję, że uczestnicy bazując na narodowych potrawach, wykorzystają swoje zdolności, kreatywność oraz wyobraźnię i zaserwują dania, które staną się nową polską tradycją – zapowiada Kuba Winkowski.
Kuba Winkowski będzie nie tylko nową twarzą jury konkursu „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”, ale także po raz pierwszy wystąpi podczas Literackiego Sopotu, odbywającego się w dniach 15-18 sierpnia 2019. Razem z uczestnikami przyrządzi tym razem dania z kuchni brytyjskiej, inspirowane twórczością Jane Austen. Udział w warsztatach jest bezpłatny, obowiązują wcześniejsze zapisy.