Najlepsi polscy kucharze spotkają się we wrześniu na targach Gastro Trendy (12-15 września br.), aby walczyć o zwycięstwo w Kulinarnym Pucharze Polski (KPP) – uznawanym za najważniejszy i najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny w naszym kraju. We wtorek 13 września w półfinale Kulinarnego Pucharu Polski zmierzy się czternaście kucharskich drużyn. Będą to zwycięzcy renomowanych polskich konkursów kulinarnych nominowanych do KPP w danym roku. Z tego grona niezależne międzynarodowe jury wyłoni najlepsze zespoły, które 14 września, staną do finałowej walki o Kulinarny Puchar Polski, czyli tytuł najlepszego polskiego kucharza. Również w tym roku przed zawodnikami postawiono ambitne zadania. Półfinałowe danie konkursowe to ciepła przekąska z fileta z sandacza ze skórą i świeżych borowików. Natomiast w wielkim finale kucharskie drużyny będą musiały przygotować potrawę z policzków cielęcych z mięsa dojrzewającego i świeżych raków. Zwycięzca KPP, czyli najlepszy kucharz w Polsce, otrzyma nagrodę wysokości 15 tys. złotych, atrakcyjne zagraniczne szkolenie w renomowanym instytucie kulinarnym oraz międzynarodową sławę i prestiż. Kulinarny Puchar Polski jest jedynym konkursem, o tej tematyce, któremu wspólnie patronują najważniejsze stowarzyszenia branżowe: Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Eurotoques oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Każdego roku dzień finału KPP jest jednocześnie Dniem szefa Kuchni, a zarazem wielkim świętem polskiej gastronomii, które jednoczy całą branżę. Tak będzie i tym razem. Kto w tym roku będzie walczył o Kulinarny Puchar Polski można sprawdzić na: www.kpp.mtp.pl