Kto zdobędzie Hermesa Kulinarnego? Kategoria cukiernicy

Aktualności

Kto zdobędzie Hermesa Kulinarnego? Kategoria cukiernicy

14 maja 2023

Już 18 maja podczas XXIII Wiosennego Ogólnopolskiego Spotkania Czołowych Postaci Świata HoReCa i FMCG w Poznaniu poznamy laureatów Hermesa Kulinarnego „Poradnika Restauratora”. Tym razem przedstawiamy nominowanych cukierników.

Krzysztof Kopciński

Sztuką kulinarną interesował się od najmłodszych lat więc wybór szkoły cukierniczej był oczywistym efektem zamiłowania do kulinariów. Ukończył szkołę o profilu cukierniczym.

Pierwsze cenne doświadczenie zawodowe zdobywał już w czasie nauki praktykując w cukierni Stefana Górskiego na warszawskim  Zaciszu. Po 5 latach został wieloletnim szefem cukierni w kultowej Kawiarni i Restauracji Nowy Świat. Później swoje umiejętności doskonalił w za granicą. Po powrocie do kraju szefował cukiernikom w Klubie Polskiej Rady Biznesu w Pałacu Sobańskich pod opieką Wojciecha Modesta Amaro, następnie w restauracji Tamka 43. Od roku 2012 do 2022 współpracował  z Robertem Sową, w jego autorskiej restauracji N31.

Równolegle od 2012 r. prowadzi warsztaty i szkolenia na terenie całej Polski pod własną marką.

W cukiernictwie fascynuje go łączenie różnych smaków oraz wzajemne przenikanie faktur. Kunsztem jest dla niego umiejętność skomponowania wyrafinowanego i zaskakującego w smaku deseru i zamknięcia go w ciekawej formie.

Praca to jego pasja, którą od lat pielęgnuje, a swoją wiedzę stara się przekazywać następnym pokoleniom podczas prowadzonych pokazów i warsztatów.

Uczestniczył w wielu kursach i szkoleniach m.in. w Londynie w hotelu prowadzonym przez Alain Ducasse, uznanego za najlepszego szefa kuchni na świecie.

Swoją wiedzą w zakresie przygotowywania deserów wspierał reprezentację juniorów Polski na Kulinarnym Pucharze Świata w Luxemburgu w 2014 r. z którego młodzi adepci przywieźli dwa brązowe medale. To był pierwszy taki sukces w historii startów polskiej drużyny.

Współautor „Księgi Szefów Kuchni”  oraz autor deserów w „Kuchni Polskiej XXI wieku” Wojciecha Modesta Amaro .

Marek Moskwa

W zawodzie od 1997 r. Praca zawodowa to jego pasja. Zawsze daje z siebie 100%.

Zaczęło się od Mistrzostw Śląska w deserze na talerzu, gdzie zdobył drugie miejsce. Kolejne były Mistrzostwa Polski w deserze na talerzu,  gdzie również zdobył drugie miejsce. Następnie były Lodowe Mistrzostwa Świata, gdzie z drużyną zajęli 9 miejsce.

Podczas eliminacji do Coupe dle monde de la patisseri zdobył wyróżnienie za najlepszy eksponat z karmelu i jednocześnie przepustkę do finału w Lyonie. Między czasie celująco zdał egzamin mistrzowski w zawodzie cukiernik. Kolejny konkurs to już finał Mistrzostw Świata Cukierników w Lyonie. I na pewno jako zawodnik nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa, gdyż jego celem jest powrót do Lyonu na mistrzostwa świata cukierników.

Członek gdańskiego cechu cukierników, trener cukiernictwa w łódzkiej szkole Ashanti, ale również sędzia w krajowych konkursach cukierniczych.

Na co dzień prowadzi pracownię cukierniczą Cremo. W maju otwiera autorską cukiernię – ekskluzywne miejsce z rzemiosłem w najlepszym wydaniu. Jego marzeniem jest powrót do Lyonu na mistrzostwa świata cukierników.

Michał Doroszkiewicz

Właściciel autorskiej pracowni cukierniczej OVO w Poznaniu oraz doradczej firmy w dziedzinie cukiernictwa Pastry Lab Michał Doroszkiewicz. Mistrz Świata i Polski Młodych Cukierników, zdobywca III miejsca na Lodowym Pucharze Świata w Rimini 2014 i na Mistrzostwach Świata w Lodziarstwie w Shanghaju 2015. Wielokrotny reprezentant kraju w Coupe du Monde de la Patisserie w Lyonie oraz Culinary World Cup w Erfurt – brązowy medalista. Juror w krajowych i międzynarodowych konkursach cukierniczy. Od 2020 r. ekspert międzynarodowej organizacji WorldSkills promującej zawody techniczne oraz rzemiosło.

Odznaczony złotą odznaką „Za zasługi w rozwoju Rzemiosła Wielkopolskiego”. Doświadczenie zdobywał na wielu stażach we Francji, Włoszech, Wielkiej Brytanii oraz Hiszpanii. Zdobyte doświadczenie, jako Head Pastry Chef na wyspie Jersey UK w restauracji Ocean odznaczonej Michelin* one stared oraz własne odkrywanie kreacji smaków i stylizacji produktów cukierniczych uczyniło go ekspertem cukiernictwa restauracyjnego.

Wojciech Rzepecki

Mistrz cukiernictwa z Gdańska, od ponad 15 lat w branży. Cukiernik z wykształcenia, zamiłowania i zainteresowania. Jego zawodowe motto to praca na najwyższym poziomie, na najlepszej jakości produktach, bez wymówek. Doświadczenie zdobywał w najlepszych trójmiejskich cukierniach i hotelach oraz za granicą m. in. W Anglii, Włoszech, Niemczech, Francji czy Belgii. organizuje szkolenia pod marką Baltic Project by Wojciech Rzepecki dla cukierni, piekarni czy restauracji.

Jego zawodowe motto to praca na najwyższym poziomie, na najlepszej jakości produktach. Swój wolny czas poświęca rodzinie oraz doskonaleniu siebie i swoich umiejętności na przykład jako czynny żołnierz Wojska Polskiego czy kierowca ciężarówki a także czynnie działając charytatywnie organizując kolacje i zbiórki angażując w to przyjaciół z branży gastro.