Z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę, sieć hurtowni MAKRO Polska wydała bezpłatną książkę „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)”, zawierającą historyczne receptury wraz z komentarzem profesora Jarosława Dumanowskiego oraz nowoczesne interpretacje tych przepisów autorstwa szefów kuchni z całej Polski. Książka wydana jest w ramach edycji specjalnej programu Polskie Skarby Kulinarne – Kulinarne Zjednoczenie Polski.
W książce znajduje się 50 receptur historycznych oraz ich nowoczesne interpretacje. Szefowie kuchni przełożyli dawne przepisy na język współczesnej gastronomii oraz wzbogacili je
o regionalne elementy i nowoczesne techniki kulinarne, dokonując tym samym symbolicznego zjednoczenia kulinarnego w wymiarze czasowym i regionalnym.
– Poprzez wydanie książki celebrujemy niezwykłą rocznicę oraz dokonujemy wspólnie kulinarnego zjednoczenia naszego kraju, przekazując również inspiracje szefom kuchni na całym świecie – jak mówi Magdalena Figurna, Menedżer ds. PR i Komunikacji Wewnętrznej w firmie MAKRO Polska.
Książka zostanie bezpłatnie przekazana do ambasad Polski na całym świecie, szkół gastronomicznych, restauracji i hoteli biorących udział w Tygodniu Kuchni Polskiej. Książka w wersji elektronicznej dostępna będzie na stronie: www.polskie-skarby-kulinarne.pl
W tworzeniu książki brali udział tacy szefowie kuchni jak:
– Paweł Serafin – szef kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie, który przewodniczy gronu ambasadorów,
– Philippe Abraham – szef kuchni restauracji Petit Paris w Sopocie,
– Michał Arciszewski – szef kuchni restauracji Prowincja w Supraślu,
– Michał Bałazy – szef kuchni w restauracjach K1 Business Center,
– Mariusz Bizub – szef kuchni Restauracji Zakopiańskiej w Zakopanem,
– Przemysław Błaszczyk – szef kuchni Mañana Bistro & Wine Bar w Chorzowie,
– Dżenneta Bogdanowicz – szefowa kuchni Agroturystyki Tatarskiej Jurty w Kruszynianach,
– Łukasz Cichy – szef kuchni Restauracji Biała Róża w Krakowie,
– Marcin Czekalewski – szef kuchni Restauracji Oranżeria Hotel Rzeszów,
– Katarzyna Daniłowicz – szefowa kuchni restauracji Olszewskiego 128 we Wrocławiu,
– Janusz Fic – szef kuchni restauracji w hotelu Dwór Sieraków w Dobczycach,
– Michał Grzywacz – szef kuchni pokazowej hali MAKRO nr 1 w Warszawie,
– Wojciech Harapkiewicz – szef kuchni restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko w Szczawnie-Zdroju,
– Piotr Kaciuba – szef kuchni Zamku Dubiecko,
– Grzegorz Labuda – szef kuchni restauracji Szafarnia 10 w Gdańsku,
– Małgorzata Marchewka – szefowa kuchni Restauracji Folk Gospoda w Warszawie,
– Adrianna Marczewska – szefowa kuchni Bistro Wuwu w Warszawie,
– Michał Markowicz – szef kuchni restauracji w hotelu Odyssey Club Hotel Wellness & SPA w Dąbrowie,
– Dominik Narloch – szef kuchni restauracji Cucina 88 w Poznaniu,
– Iwona Niemczewska – szefowa kuchni restauracji Z Drugiej Strony Lustra w Szczecinie,
– Mariusz Pieterwas – szef kuchni restauracji Krew i Woda w Gdyni,
– Cezary Powała – szef kuchni pokazowej hali MAKRO nr 1 w Warszawie,
– Jakub Reszka – szef kuchni restauracji ORZO w Poznaniu,
– Jarosław Sak – szef kuchni restauracji Trybunalska City Pub w Lublinie,
– Mariusz Siwak – szef kuchni Restauracji Hotelu Park w Szczecinie,
– Szymon Sławiński – szef kuchni restauracji Modra Kuchnia w Poznaniu,
– Bolesław Sobolewski – szef kuchni restauracji Na Kuncu Korytarza w Szczecinie,
– Michał Szcześniak – szef kuchni restauracji Elixir w Warszawie,
– Jarek Walczyk – szef kuchni restauracji Pink Lobster w Warszawie.