Książka „Smaczny Kołobrzeg”. Kuchnie rejonu kołobrzeskiego powstaje z pasji jaką jest historia kuchni regionalnej. Znajdą się w niej prezentacje dań znanych, kojarzonych z Kołobrzegiem jak np. wątróbki z dorsza bałtyckiego. Będą tu dania stanowiące element dziedzictwa kulturowego, które uzyskały certyfikat jako danie regionalne jak np. śledziki kołobrzeskie, a także te, które powstają na bazie lokalnych produktów. Do książki zostali zaproszeni najlepsi kołobrzescy szefowie kuchni a także pasjonaci, którzy chcą pokazać światu, czym jest smak Kołobrzegu. Wiele potraw zainspirowanych jest starymi zapomnianymi recepturami z kuchni Pomorskiej. Pokazane są one w nowej odsłonie. Wspaniałe zdjęcia do książki przygotowuje fotografik Robert Gauer. Teksty i koncepcja książki to sprawka Beaty Mieczkowskiej-Miśtak, której firma Laboratorium Pomysłów jest wydawcą tej pozycji.
– Poznając historyczne potrawy naszego regionu i te , które jadamy tu do dziś a wywodzą się one z naszej tradycji, stajemy się częścią tej historii – mówi Beata Mieczkowska-Miśtak. – Gotując z przepisów: mam, cioć i babć podtrzymujemy tradycję. Jesteśmy świadectwem naszych przodków. Historia ludzkości , to nie tylko historia wojen. To także historia naszej kuchni. Poznając ją poznajemy samych siebie.
Pomysł na książkę jest próbą uratowania od zapomnienia niematerialnego dziedzictwa naszych przodków. My mieszkańcy województwa zachodniopomorskiego potrzebujemy historii, która nas łączy z tym miejscem. Kultura i sztuka kulinarna jest tą częścią naszego dziedzictwa, która łączy nacje i narody. A nasz region zasługuje na pierwszą w powojennej historii naszej Ojczyzny kołobrzeską książkę kulinarną. Jestem przekonana, że będzie ona dobrze promować regionalne produkty i potrawy przez co przyczyni się do rozwoju turystyki kulinarnej w pełniejszym niż dotąd wydaniu.
Książka będzie wydana w formacie 210 mm szer. x 210 mm wys. – po złożeniu. Oprawa twarda, szyta klejona objętość nie mniej niż 108 stron.
Na zdjęciach: Beata Mieczkowska-Miśtak( redaktor i wydawca), Andrzej Jakomulski( szef kuchni Hotelu Lada w Kołobrzegu), Robert Gauer( fotografik, właściciel Wydawnictwa Kamera)
Zdjęcia potraw:
- Rosół z głów dorsza
- Śledzik w zalewie gruszkowo-octowej
- Turbot z patelni z młodymi ziemniakami
- Sałatka z wątróbek dorszowych i ogórkiem kołobrzeskim