Książka Grażyny Zaremby-Szuby

Newsy

Książka Grażyny Zaremby-Szuby

03 listopada 2011

W połowie listopada br. w księgarniach pojawi się książka restauratorki, pasjonatki i miłośniczki tradycji Grażyny Zaremby-Szuby – “Kulinarne podróże z historią- Pomorze Zachodnie 100 lat temu”. Książka ta, to podróż kulinarna po Pomorzu Zachodnim, jakie było sto lat temu. Powstała ona na podstawie tekstu niemieckiego, w tłumaczeniu Dagmary Baumert. Przepisy kulinarne były wybierane z dawnych książek kucharskich wydawanych w Szczecinie, Stargardzie Szczecińskim i Kołobrzegu.

– Wszystkie przepisy z tej książki zostały sprawdzone, przetestowane, a kiedy tego wymagały, zmodyfikowane dla potrzeb współczesnej kuchni. Jednostki miar i wag tak przeliczone, aby każdy skłonny do kulinarnych poszukiwań, mógł łatwo i bez przeszkód samodzielnie przygotować danie. Przy niektórych przepisach zamieściłam swoje uwagi. Wybierałyśmy spośród setek przepisów tylko te, które naszym zdaniem, będziecie chcieli i mogli wypróbować bez przeszkód. Mamy nadzieję, że praca, którą stworzyłyśmy będzie z powodzeniem wykorzystywana przez zwolenników tradycyjnej kuchni, dzisiaj nazywanej modnie Slow Food. Dlatego czytelnik dostaje do rąk opis zabawy w gotowanie, a także próbę wiązania porozrywanych nitek ze światem, który odszedł wraz z żyjącymi tu niegdyś ludźmi – mówi autorka.