Krzysztof Szulborski: Ten typ tak ma – ziemniak

Newsy

Krzysztof Szulborski: Ten typ tak ma – ziemniak

22 października 2014

Żyjemy w kraju, w którym ziemniaków jada się na tyle dużo, że ogłoszone zostały najlepszym źródłem witaminy C. I nie jest to wcale spowodowane zatrważająco dużą zawartością kwasu askorbinowego, którego zdecydowanie więcej posiada kalafior, porzeczka czy korzeń pietruszki. Główną przesłanką była przede wszystkim wysoka konsumpcja tegoż warzywa – mówi Krzysztof Szulborski, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Nie twierdzę, że ziemniaki nie posiadają witaminy C. Wręcz przeciwnie – posiadają! Szczególne młode, żółte okazy. Poza witaminą C, bogate są również w potas i fosfor. Fenomen ziemniaków jest ponadczasowy. Zaliczane do najbardziej popularnych warzyw, posiadają właściwości, odgrywające istotną rolę w codziennych i niecodziennych kulinariach.

I tak np.: Neutralny smak: dzięki temu można je łączyć z wieloma produktami o różnych walorach smakowych. Idealnie komponują się zarówno z twarogiem w ruskich pierogach, jak i ze śledziem w sałatce. Do wykorzystania w wersji słodkiej, słonej, pikantnej, kwaśnej, naturalnej – wedle potrzeby.

Właściwości wiążące (skrobia): skutecznie wiążą wszystkie składniki w sałatce, potrawy gotowane (pyzy, kartacze, kluski) oraz babki czy placki ziemniaczane.

Duże możliwości technologiczne: ziemniaki można z powodzeniem poddać wielu rodzajom obróbki termicznej: smażeniu, pieczeniu, gotowaniu, duszeniu, gotowaniu na parze, sous-vide, grillowaniu, frytowaniu. Po krótkim i bardzo ogólnym wstępie czas na pytania:

Czy znasz i rozróżniasz typy kulinarne oraz odmiany ziemniaków? Do czego jest ci to w ogóle potrzebne? Na świecie istnieje 5 grup wczesności ziemniaka: bardzo wczesna, wczesna, średniowczesna, średniopóźna oraz późna. Wśród nich można rozróżnić odmiany, które są reprezentowane przez  4 podstawowe i 3 pośrednie typy kulinarne.

Typu kulinarne ziemniaków:

Klasyfikacja typów użytkowo – konsumpcyjnych ziemniaków ma ogromne znaczenie w gastronomii. Dzięki niej znamy przeznaczenie danego typu bulwy i wiemy, w jakim rodzaju dania sprawdzi się najlepiej. Dodatkowo, posiadamy niezbędną informacje o tym, jak zachowa się struktura ziemniaka, gdy poddamy go obróbce termicznej.

Typ A – sałatkowy

Posiada zwięzłe bulwy, które nie rozpadają się po obróbce termicznej. Dają się z łatwością kroić i zachowują swój kształt, gdyż są lekko wilgotne. Dodatkowo posiadają delikatną strukturę.

Typ B – ogólnoużytkowy

Bulwy typu B mają skłonności do rozgotowywania się, są lekko mączyste i wilgotne. Dodatkowo posiadają optymalnie zwięzłą konsystencję. Jak sama nazwa wskazuje, można je zastosować niemalże w każdej potrawie.

Typ C- mączysty

Ich bulwy często się rozgotowują, z uwagi na dużą mączystość i tym samym – suchość. Posiadają zwięzłą konsystencję i delikatną strukturę, jednak z trudem się je kroi. Można używać ich do pieczenia lub puree.

Typ D – bardzo mączysty

Ten typ ziemniaków ma ogromne skłonności do rozgotowywania się, gdyż charakteryzuje się suchością i mączystością oraz bardzo szorstką strukturą. Swoje zastosowanie znajdują głównie w pieczeniu.

W rzeczywistości, na rynku spotka się pośrednie (krzyżowe) typy kulinarne ziemniaków, które można dostosować do swoich potrzeb. Istnieją typy AB, BC oraz CD.

Odmiany ziemniaków

Wśród najpopularniejszych odmian ziemniaków uprawianych w Polsce można wymienić: Aster, Irga, Irys, Bryza, Bila, Sante, Vineta, Denar, Ruta, Triada, Wolfram. Każda z tych odmian posiada różne właściwości technologiczne oraz walory smakowe i tym samym przeznaczenie  w gastronomii.

Dla ułatwienia umieściłem w tabeli kilku popularnych przedstawicieli ziemniaków wraz z ich przeznaczeniem i klasyfikacją grupy wczesności.

 

Grupa wczesności

Odmiana

Typ kulinarny

Bardzo wczesna


Aster

BC

Irys

B

Denar

AB

Wczesna


Delikat

B

Albina

AB

Nora

BC

Średniowczesna


Clarissa

AB

Irga

B

Tajfun

B-BC

Średniopóźne


Wolfram

B

Bryza

BC

Czapla

C

Późne

Ursus

BC-C

Wawrzyn

B


Przyrządzanie ziemniaków nie musi być ruletką i oczekiwaniem na efekt: czy bulwa rozsypie się, czy dobrze zwiąże inne składniki. Wystarczy dokonywać dobrych wyborów podczas zamówień, znać odmiany i typy produktu oraz rozsądnie planować zakupy.