Artykuł chciałem zacząć od wskazania witamin, składników mineralnych i substancji nieodżywczych zawartych w burakach, ale uwierzcie mi na słowo, że łatwiej byłoby wymienić te, których w burakach nie znajdziecie.
Pełny skład odżywczy buraków stanowi niemalże unikatowy przepis na olśniewającą urodę i szczupłą sylwetkę. Ich właściwości oczyszczające są szeroko wykorzystywane przy wielu dolegliwościach i chorobach. Ponadto redukują uczucie zmęczenia i osłabienia, w tym, dzięki wrodzonej zasadotwórczości pomagają także w łagodzeniu syndromów dnia przedniego 😉 Kolor buraków również ma ogromne znaczenie, nie tylko wizualne. Ich czerwono-fioletowa barwa jest spowodowana obecnością betacyjanów, które poza pięknym kolorem są niezawodne w profilaktyce nowotworowej.
Buraki, jako kopalnia makro i mikroelementów, stanowią podstawę komponowania menu wegetariańskiego i wegańskiego. Wysoka zawartość żelaza, znajdująca się zarówno w bulwach (buraki cukrowe) jak i w liściach (botwina), zapobiega powstawaniu anemii. Najlepszym sposobem na zwiększenie przyswajalności żelaza z produktów roślinnych, w tym z buraka, jest łączenie ich ze świeżymi produktami bogatymi w wit. C, tj. z czarą porzeczką, owocem róży, nacią pietruszki czy też papryką. Jak już wcześniej wspominałem, buraki posiadają cała gamę witamin, w tym także właśnie kwas askorbinowy. Jeżeli zatem sporządzimy czysty sok z buraków, zachowamy 100% wit. C całe żelazo. Taki sok w czystej, niepoddanej obróbce termicznej postaci, możemy używać w kuchni na wiele sposobów, np. w różnego rodzaju koktajlach i smoothies.
Buraki, dzięki wysokiej zawartości boru są znakomitymi afrodyzjakami. Wpadli na to już starożytni Rzymianie. A czy wiedzieliście, że buraki polecane są osobom cierpiącym na depresję, nerwicę, stres i apatię? Wszystko za sprawą obecności litu i magnezu, które wspomagając działanie tryptofanu mają pośredni wpływ na wytwarzanie się serotoniny. A sama serotonina jest niczym innym jak hormonem szczęścia. Dość tej chemii, czas na przepisy!
Sałatka z buraków i owoców grillowanych
Składniki na 1 porcję
Buraki 80 g
Brzoskwinie 50 g
Rajskie jabłka 50 g
Śliwki (renklody) 50 g
Jeżyny 20 g
Maliny 20 g
Borówka amerykańska 20 g
Miód eukaliptusowy 30 g
Masło 20 g
Sos truskawkowy
Sposób wykonania:
Buraczki obrać, pokroić w małe ćwiartki, podsmażyć na maśle i glazurować w miodzie, aż do momentu gdy zmiękną. Podawać z grillowanymi owocami i sosem truskawkowym. Dekorować agrafem z karmelu i świeżymi listkami pieprzowej mięty.
Łosoś wędzony BBQ
Składniki na 1 porcję
Filet z Łososia 150 g
Miód akacjowy 50 g
Koper 10 g
Jack Daniels 60 ml
Buraki młode 30 g
Wiśniówka 40 ml
Oliwa z olivek Extra Virgin – orzechowa
Sól, pieprz biały, cynamon
Sposób wykonania:
Filet z łososia zamarynować w miodzie akacjowym, soli, pieprzu, Jack Daniel’s i odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny. W tym czasie przygotować carpaccio z czerwonych młodych buraczków, które marynujemy w wiśniówce (wcześniej zagotowanej, celem pozbycia się alkoholu) oraz cynamonie, soli, pieprzu i orzechowej oliwie. Zamarynowanego łososia wkładamy do Grillo- wędzarni nagrzanej do temp. 230st C i wędzimy około 15 min. Uwędzonego łososia komponujemy na talerzu razem z Carpaccio buraczanym i frytownymi liśćmi bazylii.
PAMIĘTAJ, że buraki:
- im są mniejsze – tym są smaczniejsze i bardziej soczyste.
- cukrowe są bardziej kaloryczne niż botwina
- należy piec lub gotować nieobrane
- zawierają dużo cukru i mają wysoki IG – nie zaleca się spożywania buraków przez cukrzyków.
- zawierają kwas szczawiowy – nie zaleca się spożywania nadmiernej ilości buraków przez osoby cierpiące na kamicę nerkową lub reumatyzm.
fot. Jędrzej Stelmaszek