Kruszone ciasteczka maślane z musem z Almette Fruit z…

Kruszone ciasteczka maślane z musem z Almette Fruit z…

01 kwietnia 2014

Kruszone ciasteczka maślane z musem z Almette Fruit z jagodą i maliną , polewą karmelową i świeżymi owocami

David Gaboriaud, doświadczony trener kulinarny, propagator idei slow food

Składniki na 2 osoby:

1 serek Almette fruit z jagodą i maliną

6 ciasteczek maślanych shortbread

1/2 opakowania jogurtu greckiego

1 banan

1 łyżka świeżych jagód lub borówek

Polewa karmelowa:

100 g cukru

100 g wody

250 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Ciasteczka maślane należy pokruszyć na mniejsze kawałki. Jogurt grecki wymieszać z serkiem Almette fruit. Konsystencja powinna przypominać mus.

Banana pokroić w plasterki, jagody umyć i przełożyć do miseczki. W szklance do whisky ułożyć po kolei: kruszonkę z ciasteczek, jogurt z serkiem Almette fruit, banany i jagody. Na koniec polać całość karmelem.

Aby przygotować karmel, na patelni trzeba podgrzać wodę, dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Gotować syrop na małym ogniu, aż zacznie ciemnieć. Potrząsać delikatnie patelnią i dolać podgrzaną śmietankę. Po zmieszaniu całości sos będzie gotowy. Dodatkowo można zrobić ozdobę z karmelu.

Wykonanie:

Rozłożyć kawałek papieru do pieczenia. Za pomocą widelca energicznymi ruchami rozlać karmel tak, aby powstał oryginalny kształt. Pozostawić do wystygnięcia ok. 3 minut. Formę odkleić od papieru i dodać, jako dekorację.