Kruszone ciasteczka maślane z musem z Almette Fruit z jagodą i maliną , polewą karmelową i świeżymi owocami
David Gaboriaud, doświadczony trener kulinarny, propagator idei slow food
Składniki na 2 osoby:
1 serek Almette fruit z jagodą i maliną
6 ciasteczek maślanych shortbread
1/2 opakowania jogurtu greckiego
1 banan
1 łyżka świeżych jagód lub borówek
Polewa karmelowa:
100 g cukru
100 g wody
250 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
Ciasteczka maślane należy pokruszyć na mniejsze kawałki. Jogurt grecki wymieszać z serkiem Almette fruit. Konsystencja powinna przypominać mus.
Banana pokroić w plasterki, jagody umyć i przełożyć do miseczki. W szklance do whisky ułożyć po kolei: kruszonkę z ciasteczek, jogurt z serkiem Almette fruit, banany i jagody. Na koniec polać całość karmelem.
Aby przygotować karmel, na patelni trzeba podgrzać wodę, dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Gotować syrop na małym ogniu, aż zacznie ciemnieć. Potrząsać delikatnie patelnią i dolać podgrzaną śmietankę. Po zmieszaniu całości sos będzie gotowy. Dodatkowo można zrobić ozdobę z karmelu.
Wykonanie:
Rozłożyć kawałek papieru do pieczenia. Za pomocą widelca energicznymi ruchami rozlać karmel tak, aby powstał oryginalny kształt. Pozostawić do wystygnięcia ok. 3 minut. Formę odkleić od papieru i dodać, jako dekorację.