Do konkursu Les Chefs en Or pozostało 38 dni. Polscy reprezentanci w kategorii Szef Kuchni i Uczeń, Ernest Jagodziński i Emil Guzik, już teraz intensywnie trenują przed nadchodzącą rywalizacją w nowootwartym Instytucie Kulinarnym Transgourmet, w Piasecznie pod Warszawą. Zanim dokładniej przyjrzymy się ich przygotowaniom, poznajmy krótką historię jednego z najważniejszych wydarzeń kulinarnych w Europie.
Pierwsza edycja konkursu odbyła się w 2004 r. pod nazwą Les Lauriers Table d’Or. Wówczas, w trakcie 9 imprez regionalnych, wyłoniono najlepszych szefów kuchni we Francji. Wraz z utworzeniem francuskiego oddziału Transgourmet w 2006 r., konkurs zmienił nazwę na Les Chefs en Or, a jego znakiem rozpoznawczym stały się kreatywność uczestników i oryginalność wyzwań kulinarnych. W 2014 roku, z okazji dziesięciolecia swojego istnienia, konkurs zmienił status na imprezę o charakterze międzynarodowym. Od tego czasu, wydarzenie gromadzi szefów kuchni ze wszystkich krajów posiadających własne oddziały Transgourmet: z Francji, Niemiec, Polski, Szwajcarii, Rumunii, Rosji, a od 2016 r. także z Austrii. 11 i 12 listopada europejscy szefowie kuchni będą walczyć o prestiżowe Trofea Les Chefs en Or podczas targów EquipHotel w Paryżu.
Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.