15 restauracji przystąpiło do programu Krakowskie Menu Stołeczne i zaoferuje smakoszom pełne menu, składające się z zakąski, zupy lub zakąski gorącej, dania głównego i deseru, zainspirowanych krakowskim dziedzictwem kulinarnym.
Szefowie kuchni przygotowali potrawy w oparciu o krakowskie klasyki kulinarne, m.in. obwarzanka, maczankę czy tort Sachera oraz wykorzystywali lokalne produkty: suskę sechlońską, jabłka łąckie, pstrąga ojcowskiego, śmietanę ze Skały, śliwowicę łącką, oscypka czy bryndzę. To dwa główne kierunki, którymi podążają restauratorzy biorący udział w akcji: część decyduje się na dania inspirowane historią, inne inspiracji szukają w pochodzących z okolic Krakowa produktach – mówi Adam Chrząstowski, pomysłodawca akcji.
Krakowskie Menu Stołeczne zagości w restauracjach: Art, Baroque, Biała Róża, Copernicus, Enoteka Pergamin, Fiorentina, Four w Hotelu Grand Ascot, Grand Signature w Grand Hotelu, Kogel Mogel, Miodova, Piano Rouge, Pod Aniołami – Muzeum Smaku, Szara Gęś, Wesele i Wierzynek i będzie serwowane w restauracjach do końca 2019 r.
FOT. Pixabay.com.pl