Krakowska restauracja Euskadi jest pierwszą restauracją w Polsce wyróżnioną przez hiszpańskie władze certyfikatem Restaurants from Spain.
Hiszpańska gastronomia jest jednym z fundamentów hiszpańskiej kultury i jest ważnym elementem promocji Hiszpanii za granicą. By uhonorować te restauracje, które potrafią przenieść gości w prawdziwie hiszpański klimat powstał certyfikat Restaurants from Spain. To międzynarodowy znak jakości, wyróżniający te restauracje poza Hiszpanią, które oferują swoim gościom autentycznie hiszpańskie produkty oraz prawdziwą hiszpańską kuchnię wysokiej jakości.
Goście restauracji z certyfikatem Restaurants from Spain, mogą być pewni, że:
– Szef kuchni posiada kwalifikacje do przygotowywania hiszpańskich potraw i stosuje hiszpańskie przepisy.
– W kuchni używa się oryginalnych produktów z Hiszpanii, w tym hiszpańskiej oliwy z oliwek virgen extra, serów czy szynki i wędlin z Hiszpanii
– Personel doskonale zna kartę i koncepcję restauracji Hiszpańskie potrawy i wina stanowią większość oferty restauracji.
Certyfikat Restaurants from Spain przyznawany jest według obiektywnych i przejrzystych zasad przez komitet certyfikacyjny w Hiszpanii złożony z hiszpańskich instytucji i stowarzyszeń, takich jak Królewska Akademia Gastronomiczna, hiszpańskie Ministerstwo Rolnictwa, Ministerstwo Gospodarki, Rada Apelacyjna Wina Sherry, Hiszpańska Federacja Wina, Przewodnik kulinarny REPSOL, Interporc i Rada Turystyki Kastylii-La Manchy.