Krakowska Kongregacja Kupiecka: Wiesław Zuzek wyróżniony

Aktualności

Krakowska Kongregacja Kupiecka: Wiesław Zuzek wyróżniony

11 grudnia Poradnik Restauratora wziął udział w uroczystościach związanych ze Świętem Kupca, którego organizatorem była Krakowska Kongregacja Kupiecka. Srebrną Statuetkę średniowiecznej Kogi otrzymał m.in.: Wiesław Zuzek, mistrz kucharski.

Święto rozpoczęło się tradycyjną mszą świętą w kościele św. Barbary w intencji kupców i przedstawicieli Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej. Po mszy pochód kupców przeszedł z placu Mariackiego dookoła Rynku Głównego na estradę Targów Bożonarodzeniowych, gdzie prezes Wiesław Jopek, prezes Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej wygłosił orędzie kupieckie.

Oficjalna część obchodów Święta Kupca rozpoczęła się w sali Obrad Rady Miasta Krakowa. Prezydent Krakowa Jacek Majchrowski otrzymał od przedstawicieli Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej Medal Bene Merentibus za troskę o kupiectwo oraz wsparcie.

Prezydent podziękował przedstawicielom Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej za wieloletnie partnerstwo w gospodarczym i turystycznym promowaniu Krakowa, za gotowość służenia wiedzą, doświadczeniem oraz starania dla podnoszenia atrakcyjności i konkurencyjności miasta jako wiodącego ośrodka krajowej przedsiębiorczości. W kalendarzu miejskich imprez od lat znajdują się te zainicjowane przez Krakowską Kongregację Kupiecką: Targi Bożonarodzeniowe, Jarmark Wielkanocny i Festiwal Pierogów.

Uroczystości towarzyszyła także m.in. ceremonia  pasowania na kupca przedstawicieli nowo przyjętych członków Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej. Wręczono także medale i wyróżnienia.

Złotą Statuetkę średniowiecznej Kogi otrzymał Tadeusz Plewa — długoletni dyrektor Makro Cash and Carry Polska SA, członek wspierający Krakowską Kongregację Kupiecką.

Srebrną Statuetkę średniowiecznej Kogi otrzymali m.in.: Wiesław Zuzek — mistrz kucharski, szef kuchni restauracji Wierzynek, w Hotelu Holiday Inn, z-ca  dyrektora ds. gastronomii w hotelu Forum, współwłaściciel restauracji Pod Bażantami oraz pomysłodawca cyklicznej Wielkiej Kolekcji Kulinarnej.

Również Stowarzyszenie Polskich Barmanów — Polish Bartenders Association (SPB-PBA) uhonorowało Wiesława Zuzka, nadając mu Honorowy Tytuł Barmana. Dyplom wręczył prezes Piotr Dziadkowiec.

Brązową Statuetkę średniowiecznej Kogi otrzymali m.in.: Sławomir, Tomasz i Karol Kubik – Członkowie Sekcji KKK Polskie Sklepy oraz Ewa Bigosz – Lassota – Członek Sekcji KKK Polskie Sklepy.

Fot. Zbyszko Zalewski