10 tys. branżowych profesjonalistów odwiedziło w minionym tygodniu Kraków. Powód? Wyjątkowy. Trwała jubileuszowa edycja największych w kraju jesiennych Targów branży HORECA. 20. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®, 11. Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD® oraz 10. Międzynarodowe Targi Wina w Krakowie ENOEXPO® to trzy, odbywające się w jednym miejscu i czasie, doskonale dobrane pod względem tematyki Targi, podczas których zaprezentowało się ponad 300 firm z Polski i Zagranicy.
– To wydarzenie, które w Polsce odgrywa kluczową rolę. Każda marka, która chce budować wizerunek i poważnie myśli o przyszłości musi tu być. Nasz pobyt na tegorocznej edycji był bardzo udany. Frekwencja była naprawdę dobra i udało się nawiązać wiele ciekawych kontaktów, nad którymi popracujemy po powrocie do firmy – mówił Wojciech Chojnicki z firmy Winterhalter Polska.
Na targach tradycyjnie zaprezentowano bogatą ofertę wyposażenia hotelu i restauracji, najnowsze rozwiązania, produkty i usługi, niezwykle ciekawe i bezpłatne szkolenia oraz warsztaty dla hotelarzy, restauratorów i właścicieli lokali gastronomicznych. Z okazji jubileuszu 20-lecia istnienia podczas wieczornego spotkania wyróżniono firmy, które biorą udział w Targach od pierwszej edycji.
Najlepsi w branży
Już pierwszego dnia Targów poznaliśmy wyniki Konkursów, których celem jest promocja najwyższej jakości produktów, a przede wszystkim nowości, których tak chętnie poszukują branżowi goście. I tak w Konkursie Na Najlepszy Produkt dla Hotelarstwa i Gastronomii nagrody przyznano w trzech kategoriach:
1.Wyposażenie i urządzenia gastronomiczne – zwycięzcą została firma HENDI Polska Sp. z o.o. za SOUS VIDE
2. Artykuły spożywcze i napoje dla gastronomii – zwycięzcą została firma SWEDEPONIC POLSKA Sp. z o.o. za Świeże zioła
3.Oprogramowanie dla hoteli i gastronomii – zwycięzcą okazała się firma LSI SOFTWARE S.A. za Blue Pocket
Przyznano także wyróżnienia:
1.Wyposażenie i urządzenia gastronomiczne – wyróżniono firmę KOMAT Mieczysław Kozłowski za Witrynę grzewczą bemarową
2.Artykuły spożywcze i napoje dla gastronomii – wyróżniono firmę SUNRISE IMPORT I EXPORT CORPORATION Sp. z o.o. za Blooming Tea
3. Wyposażenie hotelu – wyróżnienie dla firmy QLEAN AIR SCANDINAVIA AB za Kabinę do palenia tytoniu, Model SF6000
Kawa czy herbata?
Specjalnie wydzieloną strefą podczas Targów był Salon Kawy i Herbaty. Jego oferta dawała nie tylko szansę na nawiązanie kontaktów biznesowych, ale umożliwiała poznanie sztuki parzenia i przygotowania kawy oraz herbaty. Spotkaniom towarzyszyły pokazy mistrzów (m.in. widowiskowy pokaz malowania wzorków mlekiem na kawie w wykonaniu dwukrotnego Mistrza Polski Leszka Jędrasika), prezentacje i szkolenia.
– Targi organizowane w Krakowie są ważnym miejscem spotkań dla restauratorów i właścicieli hoteli nie tylko z Krakowa, ale i z innych dużych miast Polski. Dzięki temu mieliśmy ciągły ruch na naszym stoisku. Obecność na tych targach jest dla nas obowiązkowa – mówił Grzegorz Krupa z firmy Corriere Caffe Sp. z o.o., dystrybutora kawy Attibassi w Polsce.
Wyłoniono także laureatów konkursu „Na Najlepszy Ekspres Ciśnieniowy do Kawy Dwugrupowy dla Gastronomii” prezentowany na Targach. Przy ocenie eksperci wzięli pod uwagę m.in. pojemność bojlera, wydajność wrzątku i filiżanek na godzinę, pobór mocy, a także design czy jakość wykonania. Ekspresy wyróżniono w dwóch klasach cenowych. W klasie Premium zwycięzcą została firma COMBI CO Sp. z o.o. za ekspres ASTORIA PLUS 4 YOU, a wyróżnienie przyznano firmie STRAUSS CAFE POLAND Sp. z o.o. za ekspres la Cimbali M39 GT HD DOSATRON DT/2 oraz firmie Art. Coffe Sp. z o.o. za ekspres Dalla Corte DC – Pro. W klasie Ekonomicznej bezkonkurencyjna okazała się firma Primulator Sp. z o.o. za ekspres FAEMA ENOVA A2.
Jeszcze więcej doskonałego wina z zagranicy
Międzynarodowe Targi Wina ENOEXPO® uznawane są za największe wydarzenie winiarskie i jedyną profesjonalną imprezą tego typu w Polsce. W tym roku podczas ENOEXPO® swoje wina zaprezentowało ponad 130 producentów, dystrybutorów i importerów wina z Polski, ale także z Austrii, Francji, Włoch, Portugalii, Hiszpanii, Rumunii, Słowacji, Słowenii, Chorwacji, Czech i Węgier. Targom towarzyszyły specjalne szkolenia (m.in. z enologii – dobieranie win, tworzenie karty i podawanie win w restauracjach), seminaria branżowe, wybór najlepszego bloga winiarskiego, IV Konkurs Winiarski o Medal ENOEXPO® 2012 i oczywiście degustacje trunków (m.in. win marokańskich i węgierskich).
– Biorę udział w Targach po raz drugi i jestem bardzo zadowolona. W tym roku podpisaliśmy dużo więcej kontraktów niż podczas zeszłorocznej edycji. Gdyby porównać te Targi do organizowanych za granicą to mają one niewątpliwy atut. Inteligentnie łączą trzy tematy: wino, hotele i restauracje – wszystko w jednym miejscu. Bardzo mi się podoba takie rozwiązanie – mówiła Beata Zdyb, agent win i produktów z Włoch.
Ważnym wydarzeniem ENOEXPO® była możliwość spotkań ze słynną Brytyjką produkującą wino – Patricią Atkinson, która w trakcie Targów odebrała tytuł „Człowiek Roku 2012 magazynu Czas Wina”.