Kraków – Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej 2019

Wydarzenia

Kraków – Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej 2019

02 stycznia 2019

Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej to zaszczytny tytuł świadczący o szczególnym uznaniu dla różnorodności i doskonałości kulinarnej miasta w jednym z krajów należących do Unii Europejskiej. Konkurs ten organizowany jest przez Europejską Akademię Gastronomiczną, pod patronatem i przy współpracy z takimi instytucjami jak Światowa Organizacja Turystyki (OMT) oraz Sekretariat Generalny (SEGIB).

– Z dumą pragnę przypomnieć, iż pierwszy tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej otrzymało Miasto Kraków. Nic dziwnego – krakowska scena restauracyjna kwitnie – Maciej Dobrzyniecki, prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce. – Coraz bardziej pomysłowe są wnętrza krakowskich restauracji, coraz lepsza obsługa, coraz ciekawsze dania. Szefowie kuchni wracają z zagranicznych staży, lecz nie odtwarzają tego, co gotowali w innych krajach – wykorzystują swoje umiejętności, by zaproponować nowe interpretacje klasycznych polskich potraw. Nie sięgają przy tym po anonimowe produkty wielkich sieci, a zaopatrują się u małych, lokalnych producentów. Cierpliwie tłumaczą, że posiłek też może stać się pewnego rodzaju opowieścią – o emocjach, wspomnieniach, miejscu. A historia, którą przekazują na talerzu jest coraz pełniejsza, między innymi przez to, że świadomie dobierają do potraw wina, także te, które powstały z winogron rosnących w okolicach Krakowa, a nawet w administracyjnych granicach miasta. Małopolska jest liderem zmian gastronomiczno-kulinarnych, a Kraków drugim po Warszawie największym ośrodkiem gastronomicznym w Polsce. Czynniki takie jak przywiązanie do tradycji, duża liczba zainteresowanych polską kuchnią turystów i dostęp do unikalnych produktów sprawiają, że to jedna z najważniejszych kulinarnych destynacji Polski i Europy. Warto podkreślić, że region i kuchnia małopolska nie zostały zindustrializowane tak jak w wielu miejscach w Europie Zachodniej. Przetrwały tradycyjne metody obróbki i konserwacji produktów: kiszenie, wędzenie i suszenie w dymie – trzy metody, które pozwalają określić cechy smakowe małopolskiej kuchni, a które są cenione przez najlepszych szefów. Spośród polskich regionów to właśnie Małopolska posiada najwięcej produktów regionalnych zarejestrowanych w UE – aż 203 produkty tradycyjne, umieszczone zostały na liście Ministerstwa Rolnictwa. W ramach celebrowania tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej w nadchodzącym roku 2019 zorganizowanych zostanie wiele ciekawych wydarzeń, wśród których z pewnością należy wyróżnić m.in. kongres gastronomiczny dla specjalistów i pasjonatów z całego świata, a także warsztaty szefów kuchni z Krakowa oraz międzynarodowych sław gastronomicznych, prowadzących restauracje wyróżnione gwiazdkami przewodnika Michelin. Od 1 stycznia 2019 roku to właśnie Kraków stanie się sercem europejskiej gastronomii. Już teraz zachęcam do śledzenia programu wydarzeń na rok 2019, który dostępny jest na www.kulinarny.krakow.pl.- dodaje.

Fot. Elżbieta Marchewka