Kraków Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej 2019

Wydarzenia

Kraków Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej 2019

02 lipca 2018

Europejska Akademia Gastronomiczna (AEG) zadecydowała, iż to właśnie Kraków powinien stać się pierwszą Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej.

28 czerwca 2018 r. podczas konferencji prasowej w Urzędzie Miasta Krakowa, Rafael Anson, Prezydent Europejskiej Akademii Gastronomicznej z Jackiem Majchrowskim, Prezydentem Miasta Krakowa podpisali stosowny list intencyjny i ogłosili Kraków Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej roku 2019.

Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej to pionierski projekt AEG, który wzorowany jest na istniejącym już od kilkunastu lat tytule, przyznawanym przez Iberoamerykańską Akademię Gastronomiczną.

Nadanie wybranemu miastu tego zaszczytnego tytułu świadczy o szczególnym uznaniu dla różnorodności i doskonałości kulinarnej miejsca w jednym z krajów należących do Unii Europejskiej.

Konkurs jest organizowany pod patronatem i przy współpracy z takimi instytucjami jak Światowa Organizacja Turystyki (OMT) oraz Sekretariat Generalny (SEGIB).

W ramach Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej zostanie zorganizowanych wiele wydarzeń m.in. Kongres Gastronomiczny dla specjalistów i pasjonatów dobrej kuchni z całego świata, spotkania krakowskich szefów kuchni i gwiazd światowej gastronomii prowadzących restauracje wyróżnione m.in. gwiazdkami przewodnika Michelin. Ciekawym, innowacyjnym formatem będzie „wirtualne gotowanie”, polegające na równoczesnym przyrządzaniu tej samej receptury w różnych światowych restauracjach, co będzie można śledzić za pomocą transmisji internetowej, zaś tematem przewodnim będzie kuchnia Krakowa i Polski.

Dodatkowo miasto opracuje własny kalendarz wydarzeń kulinarnych na rok 2019 oraz kolejne lata. Obok istniejących już Krakowskich Zapustów, czy Festiwalu Pierogów, czy „ścieżek kulinarnych” w ramach m.in. Festiwalu Opera Rara oraz Jarmarku Świętojańskiego, powstaną nowe projekty, związane z kuchnią dworu królewskiego, Krakowa mieszczańskiego i akademickiego. Krakowskie dziedzictwo kulinarne to także street food – już w średniowieczu działały na ulicach Krakowa faryny (przenośne stragany z prostą żywnością dla mieszczan, kupców i żaków), a niedawno „odkryta na nowo” maczanka po krakowsku była przysmakiem krakowskich fiakrów już w XVII wieku.

Europejska Akademia Gastronomiczna (AEG) działa w ramach Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej, organizacji zajmującej się szeroko rozumianą kulturą gastronomiczną.

Główną siedzibą Akademii jest Paryż, jednakże od 2 lat w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie funkcjonuje sekretariat generalny AEG.

Fot.: krakow.pl, B. Świerzowski, W. Majka