Krajowy finał 11. edycji konkursu sherry Tío Pepe Challenge odbędzie się 15 kwietnia w Poznaniu. Wiodącą tematyką tegorocznego wydania są koktajle stworzone z wykorzystaniem alkoholi starzonych w beczkach po sherry.
Eliminacje są trójetapowe. W pierwszym etapie komisja wyłaniała krajową 10-tkę finalistów. Aby znaleźć się w polskim finale, trzeba pokonać rywali pomysłem na koktajl z sherry oraz ciekawie zaprezentować swoją osobę.
W drugim etapie, barmani zakwalifikowani do krajowego finału spotkają się 15 kwietnia w Coctail-barze „Wszyscy Święci” w Poznaniu, aby zawalczyć o bilet do Jerez na finał światowy.
Zawodnicy zmierzą się w trzech konkurencjach:
- degustacja w ciemno 4 win sherry: 20% wyniku końcowego (20/100 punktów)
- technika nalewania wina venencią: 20% wyniku końcowego (20/100 punktów)
- przygotowanie popisowego koktajlu z użyciem González Byass Sherry Wine jako składnika: 60% wyniku końcowego (60/100 punktów).
Każdy uczestnik będzie miał maksymalnie pięć minut na przygotowanie swojego autorskiego koktajlu, który będzie oceniany według następujących kryteriów:
- Harmonia w koktajlu – 15 punktów (ogólny smak koktajlu, równowaga między wszystkimi składnikami w przepisie, sposób, w jaki aromat koktajlu, dekoracja lub parowanie łączą się ze sobą i wzmacniają smaki koktajlu)
- Kreatywność i oryginalność – 15 punktów (wkład receptury w postaci świeżych pomysłów na tworzenie koktajli, nowych i unikalnych technik, ciekawych składników itp.)
- Wygląd koktajlu – 15 punktów (estetyka koktajlu: szkło, dekoracja, garnirowanie, parowanie itp.)
- Prezentacja i opowiadanie historii – 15 punktów (zdolności narracyjne barmana – historia stojąca za koktajlem, zastosowana technika, umiejętność przyciągnięcia uwagi jury i publiczności)
Prezentacje będą oceniane przez komisję, w której skład wchodzą 3 osoby: Joao Vincent (Gonzalez Byass), Piotr Sajdak (Prezes Stowarzyszenia Polskich Barmanów) i Łukasz Chodacki (ubiegłoroczny finalista).
Światowy finał
Zwycięzca – jako reprezentant Polski – pojedzie do Jerez de la Frontera w Hiszpanii, gdzie znajduje się siedziba winiarni González Byass. Tam weźmie udział w światowym finale konkursu, w którym zmierzy się z przedstawicielami 20 krajów.
Polacy brali udział w konkursie trzykrotnie. W roku 2021 Polskę reprezentował Maciej Mazur z TAG Bar z Krakowa, dotarł do półfinałów. Z uwagi na pandemię, konkurs odbywał się wtedy za pośrednictwem Instagrama. W roku 2022 organizatorzy powrócili do normalnej formuły uczestnictwa, na miejscu. Tym razem, eliminacje krajowe wygrał Dawid Stoch „Bobik” z Baru Mercy Brown w Krakowie. W Hiszpanii zakwalifikował się do finałów i zajął 4. miejsce. W 2023 do Jerez pojechał Łukasz Chodacki z gdańskiego baru Flisak’76.
Historia i znaczenie konkursu
W tym roku odbędzie się 11. edycja Tío Pepe Challenge. To najstarszy i najbardziej prestiżowy konkurs sherry na świecie. Rywalizują w nim profesjonalni barmani z najlepszych barów, wykazując się wiedzą o sherry i wykorzystując ogromny potencjał tego wina jako kluczowego składnika koktajli.
Gonzalez Byass – organizator konkursu – to firma założona w 1835 r. Jej najbardziej rozpoznawalnym winem jest licząca sobie ponad 150 lat marka sherry – Tío Pepe. Sherry to rodzaj wina wzmacnianego, które od wieków cieszy się ogromną popularnością, a w dzisiejszych czasach króluje w barach całego świata. Moda na sherry dotarła też do Polski.
Wyłącznym dystrybutorem Tío Pepe i innych produktów González Byass w Polsce jest Dom Wina.