W Ministerstwie Finansów odbyło się spotkanie z cyklu „Przeciwdziałanie Szarej Strefie w ujęciu branżowym”, poświęcone specyfice przeciwdziałania szarej strefie m.in.: w branży gastronomicznej – poinformowała Krajowa Administracja Skarbowa.
W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele branż, Ministerstwa Rozwoju, MSWiA, Prokuratury Krajowej, GUS, CBA i Komendy Głównej Policji. Przedsiębiorcy przedstawili swoje oczekiwania wobec administracji skarbowej i dyskutowali na temat zagrożeń płynących z szarej strefy. Spotkanie było organizowane przez Krajową Administrację Skarbową oraz Global Compact Network Poland.
Przedstawiciele branży gastronomicznej rozmawiali m.in. o wdrożeniu systemów informatycznych, takich jak centralna baza faktur oraz e-paragony, zmierzających do zmniejszenia strefy niekontrolowanej w obszarze sprzedaży.
Wiceminister Piotr Walczak, zastępca Szefa KAS wskazał na specyfikę tej branży, w której występuje zjawisko nieuczciwej konkurencji. Jest to problem zarówno dla budżetu, jak i dla uczciwych przedsiębiorców. Poinformował także, że KAS analizuje możliwości wprowadzenia różnych rozwiązań eliminujących nieuczciwe praktyki i szarą strefę w branży gastronomicznej.
Uczestnicy spotkania zwracali uwagę na konieczność walki z problemem szarej strefy. Wyrazili chęć dalszej współpracy, podkreślając potrzebę dalszego dialogu przedstawicieli biznesu i administracji.
Źródło: Ministerstwo Finansów
źródlo: pixabay.pl