Marek Rybacki i Zbigniew Łęgowski z Hotelu Sulbin w Garwolinie zwyciężyli w rozstrzygniętym w środę w Poznaniu Kulinarnym Pucharze Polski. Finał tegorocznej edycji odbył się w ramach w ramach targów Polagra Gastro.
– Kulinarny Puchar Polski jako jedyny konkurs w kraju został zaliczony do elitarnego grona wydarzeń rekomendowanych przez WACS – międzynarodową organizację skupiającą stowarzyszenia kulinarne z całego świata i tym samym reprezentującą ponad 10 milionów kucharzy. Z każdą kolejną edycją dbamy o wysoki poziom konkursu, a tym samym jego uczestników. Gwarancją rangi KPP jest międzynarodowe jury gwarantujące bezstronność werdyktu, w skład którego wchodzą wybitne osobistości świata kulinarnego – mówi Donata Paszkiewicz, dyrektor targów Polagra Gastro, w ramach których odbywa się konkurs.
W tym roku obradom przewodniczył Jean Bos ze Stowarzyszenia Euro-Toques Polska – prekursor kuchni molekularnej, a uczestników finałowej rozgrywki oceniali: Malin Söderström ze Szwecji, Didier Bolle-France z Belgii, Spiros Dimitriou z Serbii, Loïc Malfait z Wielkiej Brytanii, Sebastien Grosdemange z Francji oraz Hein A.J. Willemsen z Holandii. Jury degustacyjne wsparli jurorzy techniczni Andrzej Truchlewski oraz Grzegorz Olejarka.
Emocje na bazie grasicy cielęcej
Zgodnie z regulaminem, aby wziąć udział w Kulinarnym Pucharze Polski należało wygrać jeden z renomowanych konkursów kulinarnych nominowanych do KPP w danym roku. Zawodnicy dwunastej edycji konkursu zmierzyli się z zadaniem półfinałowym czyli przystawką stworzoną na bazie grasicy cielęcej z dodatkiem maliny i gruszki. Jury doceniło potrawy ośmiu zespołów, które wzięły udział w rozgrywce finałowej. Ostatecznym sprawdzianem umiejętności było danie główne z halibutem ze skórą w roli głównej oraz świeżym porem i ośmiorniczkami jako produktami drugoplanowymi. Emocje, nieubłagane wskazówki zegara, konkurencja oraz presja nie należały do sprzymierzeńców. Jednak doping publiczności oraz obietnica nagrody zagrzewały zawodników do walki. Laureaci trzech pierwszych miejsc w konkursie KPP otrzymali nagrody pieniężne, zwycięzca odbędzie atrakcyjne zagraniczne szkolenie w renomowanym instytucie kulinarnym, a wartość dodana konkursu – zdobyty prestiż i doświadczenie – są bezcenne.
Apetyt na podium
Marek Rybacki ukończył Zespół Szkół Zawodowych w Dęblinie. Jego ścieżka zawodowa prowadziła przez restauracje hoteli trzy- i czterogwiazdkowych w Polsce oraz stanowisko szefa kuchni restauracji w Australii. Jest współautorem książki o carvingu owoców i warzyw, współwłaścicielem firmy szkoleniowej oraz wiceprezesem Stowarzyszenia Euro-Toques Polska. Na co dzień pracuje w hotelu Sulbin w Garwolinie jako kierownik gastronomii. W ubiegłym roku zasmakował w laurach konkursów kulinarnych Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś (I miejsce), Mistrzostwa Europy w Przyrządzaniu Potraw z Karpia (I miejsce), Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny (II miejsce) oraz Festiwal Smaku w Grucznie (III miejsce). W tym roku zaostrzył apetyt na najwyższe podium najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego w Polsce i wspólnie z pomocnikiem Zbigniewem Łęgowskim wygrał najpierw Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny, a następnie wykorzystał szansę i z sukcesem zawalczył o Kulinarny Puchar Polski 2012. Tytuł najlepszego zdobył pan Marek Rybacki!
Trening czyni mistrza
Tegoroczna edycja KPP to ogromny sukces zarówno organizatorów, uczestników jak i świata kulinarnego. Już dziś warto zaznaczyć swoje kalendarze i trenować do konkursów nominowanych do Kulinarnego Pucharu Polski. Kolejna edycja już we wrześniu 2013.
W finale udział wzięli:
Krzysztof Nawrocki i Jakub Kasprzak (II miejsce)
Przemysław Morgut i Krzysztof Paprocki (III miejsce)
oraz
Łukasz Cichy i Przemysław Klima Restauracja Soul Kitchen Warszawa
Jarosław Fojcik i Łukasz Stalega, Restauracja Ulster Bank, Dublin, Irlandia
Łukasz Grabowski i Łukasz Kościelny Hotel Verde Montana Wellness & Spa, Kudowa Zdrój
Michał Kuduk i Dariusz Kuduk Hotel Grand Sal Kopalnia Soli, Wieliczka
Daniel Olas i Przemysław Marchal Hotel Zdrojowy Pro-Vita, Kołobrzeg