Emocje związane z finałem Kulinarnego Pucharu Polski 2018 już nieco przycichły. Zaczęły się natomiast przygotowania do kolejnej edycji tego prestiżowego w polskim środowisku gastronomicznym konkursu, któremu patronują najważniejsze stowarzyszenia kulinarne w kraju.
Pierwszym etapem jest ogłoszenie listy konkursów nominowanych, których zwycięzcy mogą otrzymać wstęp do finału Kulinarnego Pucharu Polski. O tym, jakie konkursy się na niej znajdą decyduje Rada Programowa KPP. Pod uwagę brane są standardy organizacji konkursu oraz zasady rywalizacji, które muszą być zgodne z określonymi regulaminem KPP warunkami koniecznymi do uzyskania statusu nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski.
Zgodnie z decyzją Rady Programowej KPP, o nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2019 będą mogli ubiegać się uczestnicy następujących konkursów kulinarnych:
1. Kulinarny Rajd Mistrzów – Haston City Hotel we Wrocławiu, 26.10.2018
2. Konkurs „L’art de la cuisine Martell” – Zamek Ryn, 02-03.03.2019
3. Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra – Hotel Atut, Licheń Stary 09.03.2019
4. XVI Potyczki Kulinarne – Hotel Primavera, Jastrzębia Góra, 26.04.2019
5. Festiwal Kuchni Dworskiej – Hotel Bristol w Rzeszowie, 27.04.2019
6. Konkurs im. Rafała Jelewskiego Wielkopolski Kucharz Roku – 07.06.2019
7. Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś – czerwiec 2019
8. Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro – Narol, 13.07.2019
9. Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny – 10.08.2019.