Gala Kulinarnego Pucharu Polski kończy całoroczne zmagania kucharzy o tytuł „Najlepszego z najlepszych”. Jest zarazem punktem, który wyznacza początek przygotowań kolejnej edycji tego istotnego dla polskiej gastronomii wydarzenia.
Pierwszym etapem jest ogłoszenie listy konkursów nominowanych, których zwycięzcy mogą otrzymać wstęp do finału Kulinarnego Pucharu Polski. O jej ostatecznym kształcie decyduje Rada Programowa KPP. Pod uwagę brane są zasady rywalizacji, które w wybranych konkursach powinny być do siebie zbliżone, a także standardy organizacji.
Zgodnie z decyzją Rady Programowej KPP, o nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2018 będą mogli ubiegać się uczestnicy następujących konkursów kulinarnych:
- Kulinarny Rajd Mistrzów 10.11.2017
- Ogólnopolski Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich „Ale Pasztet” 18.11.2017
- Konkurs „L’art De la cuisine Martell” 3.03.2018
- Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra 10.03.2018
- Wielkopolski Kucharz Roku. Konkurs im. R. Jelewskiego 8.06.2018
- Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro 14.07.2018
- Festiwal Kuchni Dworskiej 21.07.2018
- Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny 11.08.2018
- Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”
- Gęsina nie tylko na św. Marcina.
O szczegółach ww. konkursów będziemy informować na bieżąco na stronie internetowej www.kpp.mtp.pl oraz www.facebook.com/kulinarny. Zapraszamy również na nasz kanał filmowy na Youtube.