23 listopada br. w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie odbyła się VIII edycja konkursu Najlepszy Uczeń w Zawodzie Kucharz – „Mięso z nutką wiśni i miodu” W konkursie wzięło udział 19 uczniów małopolskich szkól o profilu gastronomicznym.
Do jury konkursowego zostali zaproszeni jak co roku również przedstawiciele Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
W składzie: Bartosz Kwiatkowski – Restauracja „Paese”, Wojciech Wołosowski – hotel „Sezam”, Firma Cook, Leszek Kawa – Karczma Myśliwska, Wojciech Baran – Karczma Myśliwska, Marcin Płoskonka -Hotel Justyna, Marcin Socha – Folwark Stara Winiarnia i Marek Galica Firma Stalgast.
Patronatem honorowym tegorocznego konkursu była Agencja Rynku Rolnego oddział terenowy w Krakowie
Komisje techniczna i degustacyjna w tym roku dość skrupulatnie punktowała uczestników , jak również doradzała w czasie konkursu gdyż wielu uczestników wybrało sobie jako główny produkt dziczyznę.
W pracach komisji uczestniczyli nauczyciele z poszczególnych szkół wybrani w drodze losowania , jak również przedstawiciel oddziału terenowego Agencji Rynku Rolnego w Krakowie w osobie Tomasza Latocha.
Wyniki konkursu;
1. Justyna Lisik 162 pkt. Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Ignacego Jana Paderewskiego w Ciężkowicach
2. Sylwia Chrząszcz 139 Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Ignacego Jana Paderewskiego w Ciężkowicach
3.Łukasz Dziuban 131 pkt . Zespół Szkół Zawodowych w Gorlicach
Na zakończenie konkursu Dyrektor oddziału regionalnego Agencji Rynku Rolnego w Krakowie Bogusław Wiśniewski podsumował tegoroczny konkurs oraz wręczył nagrody zwycięzcą oraz pogratulował wszystkim startującym. Kucharze wręczyli ufundowane przez Zarząd Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników trzy puchary za 1, 2, 3 miejsce.