16 sierpnia br. zapraszamy do udziału w tegorocznym konkursie dla restauratorów odbywającym się w ramach VII edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu. Tym razem tematem konkursu jest „Najlepszy Tatar z Wielkopolski 2013″ (tatar niekoniecznie musi być przyrządzany przez restauracje/bary/gospodarstwa agroturystyczne znajdujące się w Wielkopolsce – przede wszystkim oceniane będą walory smakowe i sposób przyrządzenia, a nie miejsce pochodzenia!).
– Już od pięciu lat zapraszamy restauratorów do udziału w festiwalowym konkursie, którego tematem niezmiennie pozostaje jedno z dań kanonu kuchni wielkopolskiej. Do tej pory poszukiwaliśmy lokali w których można zjeść najlepszą golonkę, kaczkę po wielkopolsku, czerninę czy kluchy. Restauratorzy będący dotychczasowymi laureatami naszych konkursów z zadowoleniem podkreślają, że wielu nowych klientów odwiedza ich restauracje by skosztować nagrodzonych dań. Tatar, choć prosty, jak wiemy przyrządzany może być na wiele sposobów, nierzadko zależnych od osobistych upodobań szefów kuchni. Przedmiotem tegorocznego konkursu będzie wyłonienie i nagrodzenie najlepszego tatara w dwóch kategoriach – tatar klasyczny i wariacje na temat tatara (szczegóły w regulaminie). Miło nam poinformować, że do działań związanych z tegorocznym konkursem aktywnie włączył się Głos Wielkopolski. Przez cały miesiąc trwał będzie plebiscyt czytelników na restaurację serwującą najlepszego tatara, a wyniki plebiscytu ogłosimy łącznie z rezultatami konkursu na scenie głównej OFDS. Na Państwa zgłoszenia czekamy aż do 12 sierpnia br. Udział w konkursie i plebiscycie jest oczywiście całkowicie bezpłatny – mówi Katarzyna Szkudlarek, Sekretarz Kapituły Konkursu Smak i Tradycja.
TATAR KLASYCZNY
I miejsce – Restauracja Monidło – Poznań, Matejki 68 – Tatar z polędwicy wołowej z podgrzybkami
II miejsce – Restauracja Dąbrowskiego 42 – Poznań, Dąbrowskiego 42 – Befsztyk tatarski
III miejsce – Trattoria Donatello – Poznań, Tatrzańska 1/5 – Polędwica Wołowa
Wyróżnienie: Restauracja Toga – Plac Wolności 13 – Tatar z koniny
WARIACJE NA TEMAT TATARA
I miejsce – Restauracja Brasserie de l’Opera, Hotelu Mercure – Poznań, Roosevelta 20 – Nietradycyjny tatar jarski
II miejsce – Dziki dwór pod kaczką – Gniezno, Spichrzowa 1 – Tatar Kaczy na plędzu z dodatkiem
III miejsce – Restauracja Platinum – Poznań, Reymonta 19 – Tatar z łososia